Trucuri pentru menținerea unei temperaturi constante în locuință

O temperatură constantă în locuință nu ajută doar la menținerea unui nivel de confort optim pentru un trai liniștit și relaxat, dar contribuie și la eficiența energetică, la diminuarea costurilor și la optimizarea cheltuielilor.

Mai mult decât atât, îți dorești ca sistemul tău să funcționeze optim și constant într-un mod echilibrat și pentru a putea conferi acestuia o durată de viață cât mai lungă și o capacitate de a-ți satisface nevoile în orice sezon. Avem pentru tine câteva trucuri și sfaturi care te vor ajuta să identifici rapid lacunele sistemului tău, dar te vor putea și ajuta să crești eficiența celui deja existent.

1. Izolarea termică a locuinței

Mai mult decât o etapă de eficientizare, izolarea termică a locuinței este probabil cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a atinge acel nivel de continuitate și constanță a confortului termic. Un sistem de izolație eficient reprezintă fundația oricărei locuinței. Pereții, ferestrele și ușile sunt principalele porți de pierdere a temperaturii. Dacă acestea nu sunt izolate corespunzător, iarna vei pierde căldură, iar vara vei pierde aer rece.

Izolarea pereților exteriori este deja un procedeu cât se poate de uzual, iar o echipa specializată în aplicarea panourilor termoizolante va bifa această necesitate de pe listă în maxim 48 de ore. 

Dacă locuința ta nu dispune de ferestre cu geam termopan, investiția într-un ansamblu cu geam dublu sau triplu este cât se poate de recomandată. Acestea creează o barieră termică excelentă, iar ca un secret “din partea meseriașilor”, uită-te după cele cu rame din PVC sau aluminiu.

Ca un sfat adițional sau ca un truc ce va duce la creșterea eficienței și rezilienței sistemului termic, ține cont de faptul că și podelele sau tavanul sunt vitale pentru păstrarea temperaturii. Covoarele sau straturile termoizolante de sub pardoseală vor contribui foarte mult la eficientizarea sistemului termic.

2. Alegerea sistemului de încălzire eficient

În primul rând, sistemul de încălzire trebuie ales în conformitate cu nevoile utilizatorului. Locuințele de diferite tipuri, dimensiuni, locații geografice sau construite din anumite materiale necesită diferite tipuri de sisteme.

Sfaturi practice:

  • Centrala termică cu condensare: În prezent, cel mai eficient sistem de încălzire datorită capacității ei de a încălzi orice spațiu folosind căldură reziduală din gazele de evacuare. Consumul de gaz este redus cu până la 30%, iar condensarea a devenit oricum un standard al industriei.
  • Ajută sistemul cu un Puffer 500 l: Următorul lucru pe care îl poți face după instalarea unui sistem cu centrală termică este să îl ajuți pe cât de mult posibil pentru a funcționa independent, pe termen lung și constant. 

Pufferul este un vas adițional atașat sistemului termic, mult mai priceput în păstrarea energiei și menținerii unei temperaturi constante a apei din sistem. El face legătura dintre centrala termică și sistemul de consumatori. Acesta are nevoie de mult mai puțină energie pentru a menține temperatura constantă, dar va și prelua această responsabilitate de pe umerii centralei, care nu poate decât să pornească motoarele atunci când un consumator o cere.

Pentru sistemele unde cel de 500 l nu este suficient, se pot instala și modele de Puffer 800 l, lucru de altfel recomandat.

Sfaturi estențiale: Sistemul tău de încălzire trebuie să fie de o capacitate corectă pentru dimensiunea locuinței, iar mentenanța regulată este o necesitate obligatorie pentru a garanta funcționarea corectă și păstrarea unui nivel de siguranță în locuință.

Concluzie

În prezent, temperatura constantă nu mai este un moft, dar este necesară implementarea unui ansamblu dintre tehnologie modernă, alegeri inteligente și obiceiuri corecte. 

Citeste si