(la data 22-Mar-2022 a se vedea referinte de aplicare din Ordonanta urgenta 27/2022 ) (la data 01-Jan-2015 actul a fost in legatura cu Regulament din 2014 )
(la data 11-Nov-2014 actul a fost in legatura cu Regulament din 2014 ) (la data 16-Jul-2012 actul a fost promulgata de Decretul 477/2012 )
Parlamentul României adoptă prezenta lege
TITLUL I: Energia electrică CAPITOLUL I: Dispoziţii generale Art. 1: Domeniul de reglementare
(1)Prezentul titlu stabileşte cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţilor în sectorul energiei electrice şi al energiei termice produse în cogenerare, în vederea utilizării optime a resurselor primare de energie şi a atingerii obiectivelor de securitate energetică, competitivitate şi dezvoltare durabilă în condiţii de accesibilitate, disponibilitate şi suportabilitate a preţurilor şi cu respectarea normelor de siguranţă, calitate şi protecţie a mediului.
(la data 30-Jul-2020 Art. 1, alin. (1) din titlul I, capitolul I modificat de Art. I, punctul 1. din Legea 155/2020
)
(11)Se supun dispoziţiilor prezentului titlu grupurile de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile utilizatorilor, conform reglementărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
(la data 31-Dec-2021 Art. 1, alin. (1) din titlul I, capitolul I completat de Art. I, punctul 1. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(2)Nu se supun dispoziţiilor prezentului titlu:
(la data 06-Dec-2022 Art. 1, alin. (2), litera A. din titlul I, capitolul I modificat de Art. 34, punctul 1. din capitolul II din Ordonanta urgenta 163/2022 )
Art. 2: Obiectivele activităţilor din domeniul energiei electrice şi al energiei termice produse în
cogenerare
Activităţile din domeniul energiei electrice şi al energiei termice produse în cogenerare trebuie să se desfăşoare pentru realizarea următoarelor obiective de bază:
c)crearea şi asigurarea funcţionării pieţelor concurenţiale de energie electrică, inclusiv comerţul transfrontalier cu energie electrică;
(la data 31-Dec-2021 Art. 2, litera C. din titlul I, capitolul I modificat de Art. I, punctul 3. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
d)asigurarea accesului nediscriminatoriu şi reglementat al tuturor participanţilor la piaţa de energie electrică şi la reţelele electrice de interes public al consumatorilor, inclusiv al consumatorilor dispecerizabili;
(la data 25-Jul-2022 Art. 2, litera D. din titlul I, capitolul I modificat de Art. I, punctul 2. din Legea 248/2022
)
e)transparenţa tarifelor, preţurilor şi taxelor la energie electrică în cadrul unei politici de tarifare, urmărind creşterea eficienţei energetice pe ciclul de producere, transport, distribuţie şi utilizare a energiei electrice; f)constituirea stocurilor de siguranţă la combustibilii necesari pentru producerea energiei electrice, precum şi a energiei termice produse în cogenerare;
q)asigurarea dezvoltării serviciilor care folosesc resurse de energie descentralizate, precum consumul dispecerizabil şi stocarea energiei.
(la data 30-Jul-2020 Art. 2, litera N. din titlul I, capitolul I completat de Art. I, punctul 2. din Legea 155/2020
)
în implementarea electromobilităţii sau în crearea de noi interconexiuni între statele membre ale Uniunii
Europene;
(la data 31-Dec-2021 Art. 2, litera Q. din titlul I, capitolul I completat de Art. I, punctul 4. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 3
În înţelesul prezentului titlu, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
248/2022 )
continuare ANRE;
normele tehnice în vigoare;
în principiu, temeiul pentru respectarea normelor Uniunii Europene în materie de protecţie şi de securitate
a datelor;
variază în timp sau la stimulentele financiare sau ca reacţie la acceptarea ofertei clientului final de a vinde reducerea sau creşterea cererii la un anumit preţ pe o piaţă organizată, în mod individual sau prin agregare;
de a primi date;
economic;
votului sau deciziilor organelor de conducere ale unui operator economic;
reducerea consumului;
43.energie din surse regenerabile sau energie regenerabilă – energia din surse regenerabile nefosile, respectiv energie eoliană, energie solară (solară termică şi solară fotovoltaică) şi geotermală, energie ambientală, energia mareelor, a valurilor şi alte tipuri de energie a oceanelor, energie hidroelectrică, energia din biomasă ca materie primă pentru combustibili solizi, combustibili lichizi, singaz obţinut în instalaţii de piroliză şi gazeificare, gaz de fermentare a deşeurilor, gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz;
(la data 25-Jul-2022 Art. 3, punctul 43. din titlul I, capitolul I modificat de Art. I, punctul 3. din Legea 248/2022 )
electroenergetice;
responsabile cu echilibrarea;
energiei;
în continuare:
(i)contractele de opţiuni, contractele futures, contractele swap, contractele forward şi orice alte contracte derivate referitoare la mărfuri care trebuie decontate în numerar sau pot fi decontate în numerar la cererea uneia dintre părţi, altfel decât în caz de încălcare a obligaţiilor sau de alt incident care conduce la reziliere; (ii)contractele de opţiuni, contractele futures, contractele swap, contractele forward şi orice alt contract derivat referitor la mărfuri care poate fi decontat prin livrare fizică, cu condiţia să fie tranzacţionat pe o piaţă de energie, pe un sistem multilateral de tranzacţionare sau pe un sistem organizat de tranzacţionare, astfel cum sunt definite în legislaţia specială, cu excepţia produselor energetice angro tranzacţionate pe un sistem organizat de tranzacţionare care trebuie decontate prin livrare fizică;
(iii)contractele de opţiuni, contractele futures, contractele swap, contractele forward şi orice alte contracte derivate referitoare la mărfuri care pot fi decontate prin livrare fizică, care nu au fost menţionate în alt mod la punctul (ii) şi neavând scopuri comerciale, care prezintă caracteristicile altor instrumente financiare derivate;
(la data 25-Oct-2023 Art. 3, punctul 68. din titlul I, capitolul I a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 94/2023 )
76.operator economic integrat pe verticală – un operator economic sau un grup de operatori economici din domeniul energiei electrice în care aceeaşi persoană sau aceleaşi persoane este/sunt îndreptăţită/îndreptăţite, direct ori indirect, să exercite controlul, iar acest operator economic sau acest grup de operatori desfăşoară cel puţin una dintre activităţile de transport sau de distribuţie şi cel puţin una dintre
activităţile de producere sau de furnizare de energie electrică;
economice;
produse energetice angro;
în vederea satisfacerii consumului propriu;
a energiei electrice, inclusiv în cogenerare;
mai mare de 600 GWh pe an;
(la data 06-Dec-2022 Art. 3, punctul 95. din titlul I, capitolul I modificat de Art. 34, punctul 2. din capitolul II din Ordonanta urgenta 163/2022 )
95.prosumator – clientul final care îşi desfăşoară activităţile în spaţiul propriu deţinut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu reţeaua electrică, precizat prin certificatul de racordare şi care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică produsă sau stocată furnizorului de energie electrică cu care acesta are încheiat contract de furnizare a energiei electrice şi/sau consumatorilor racordaţi la barele centralei electrice, inclusiv care poate deconta energia electrică produsă şi livrată cu energia electrică consumată din reţea pentru mai multe locuri de producere şi consum ale acestora, dacă pentru locurile de consum respective este acelaşi furnizor de energie electrică şi dacă sunt racordate la reţeaua electrică a distribuitorului la care este racordat prosumatorul, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară;
schimbe, pe rând, câte o baterie a unui vehicul electric;
mai multor interconexiuni;
126.zonă de siguranţă – zona adiacentă capacităţilor energetice, extinsă în spaţiu, în care se instituie restricţii şi interdicţii în scopul asigurării funcţionării normale şi pentru evitarea punerii în pericol a persoanelor, bunurilor şi mediului; zona de siguranţă cuprinde şi zona de protecţie.
(la data 31-Dec-2021 Art. 3 din titlul I, capitolul I modificat de Art. I, punctul 5. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
CAPITOLUL II: Strategia şi politica energetică, autorităţi şi competenţe
Art. 4: Strategia şi politica energetică
în condiţiile legii.
(la data 31-Dec-2021 Art. 4, alin. (1) din titlul I, capitolul II modificat de Art. I, punctul 6. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(2)Politica energetică, urmărind direcţiile stabilite prin strategia energetică, este pusă în operă de
ministerul de resort, pe baza Programului de guvernare, pentru un interval de timp mediu şi cu considerarea evoluţiilor probabile pe termen lung, cu consultarea operatorilor economici din domeniul energiei electrice, a organizaţiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali şi a reprezentanţilor mediului de afaceri, având în vedere, în principal:
pentru realizarea acestei politici;
SEN;
(8)Guvernul, ministerul de resort, celelalte ministere cu responsabilităţi directe pentru domeniul energetic, ANRE, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale iau măsuri pentru realizarea obiectivelor înscrise în programul prevăzut la alin. (7) şi examinează, anual sau ori de câte ori este necesar, stadiul îndeplinirii prevederilor acestuia.
(la data 30-Jul-2020 Art. 4 din titlul I, capitolul II modificat de Art. I, punctul 9. din Legea 155/2020 )
Art. 5: Securitate energetică. Măsuri de salvgardare
(la data 31-Dec-2021 Art. 5, alin. (1) din titlul I, capitolul II abrogat de Art. I, punctul 7. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
dorit de adecvanţă cu respectarea şi în mod corelat cu prevederile specifice din cadrul reglementărilor europene şi naţionale în vigoare.
(la data 19-Dec-2020 Art. 5, alin. (3) din titlul I, capitolul II modificat de Art. I, punctul 1. din Legea 290/2020
)
(4)În cazul unor situaţii neaşteptate de criză pe piaţa de energie şi în cazul în care este ameninţată siguranţa
fizică ori securitatea persoanelor, a aparatelor sau a instalaţiilor ori integritatea sistemului, operatorul de transport şi de sistem propune ANRE şi ministerului de resort adoptarea unor măsuri de siguranţă. (5)Măsurile de siguranţă prevăzute la alin. (4) trebuie să afecteze cât mai puţin buna funcţionare a pieţei interne europene şi să se rezume strict la remedierea situaţiei de criză care le-a generat.
(6)Punerea în aplicare a măsurilor de siguranţă prevăzute la alin. (4) se face prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de ministerul de resort.
(la data 30-Jul-2020 Art. 5 din titlul I, capitolul II modificat de Art. I, punctul 10. din Legea 155/2020 )
(7)Ministerul de resort notifică, în regim de urgenţă, celorlalte state membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisiei Europene măsurile de siguranţă adoptate în fiecare caz.
(la data 04-Oct-2014 Art. 6, litera Ş. din titlul I, capitolul II abrogat de Art. I, punctul 3. din Legea 127/2014
)
Art. 6: Atribuţiile ministerului de resort
Ministerul de resort elaborează strategia energetică naţională şi politica energetică şi implementează prevederile acestora, în condiţiile prezentei legi, având următoarele atribuţii principale:
pentru a sprijini proiecte unice;
(la data 31-Dec-2021 Art. 6, litera D^1. din titlul I, capitolul II abrogat de Art. I, punctul 8. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
strategic din sectorul energiei electrice;
h)are calitatea de autoritate contractantă privind concesionarea în sectorul energiei electrice, cu excepţia activităţii de transport al energiei electrice care este realizată de către Ministerul Economiei, în condiţiile prezentei legi;
(la data 20-Dec-2022 Art. 6, litera H. din titlul I, capitolul II modificat de Art. I din Ordonanta urgenta 181/2022 )
i)analizează şi monitorizează, pe baza informaţiilor primite de la operatorii economici şi consumatori,
inclusiv ministerele, autorităţile şi instituţiile statului, aplicarea şi respectarea măsurilor stabilite pentru
protecţia mediului;
w1)aprobă standardul de fiabilitate prevăzut la Art. 25 din Regulamentul (UE) 2019/943 în urma propunerii ANRE;
w2)avizează planurile de dezvoltare ale operatorilor de transport şi operatorilor de distribuţie din punctul de vedere al asigurării concordanţei cu prevederile strategiei energetice şi planului naţional integrat energie
schimbări climatice 2021-2030;
(la data 31-Dec-2021 Art. 6, litera W. din titlul I, capitolul II completat de Art. I, punctul 9. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 6 din titlul I, capitolul II modificat de Art. I, punctul 11. din Legea 155/2020 )
Art. 7: Autoritatea de reglementare
Art. 71: Conformare şi relaţii
(la data 31-Dec-2021 Art. 7^1, alin. (1) din titlul I, capitolul II modificat de Art. I, punctul 10. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(11)ANRE monitorizează gestionarea congestiilor în cadrul sistemelor naţionale de energie electrică şi punerea în aplicare a normelor de gestionare a congestiilor. În acest sens, operatorii de transport şi de sistem sau operatorii pieţei prezintă ANRE normele lor de gestionare a congestiilor, inclusiv cele de alocare a capacităţilor, ANRE având dreptul de a revizui şi de a cere modificări ale acestor norme. Regulile pentru managementul congestiilor în cadrul capacităţilor de interconexiune sunt stabilite de toate autorităţile de reglementare sau de Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei,
(1)ANRE monitorizează punerea în aplicare a normelor referitoare la rolurile şi responsabilităţile operatorilor de transport şi de sistem, ale operatorilor de distribuţie, ale furnizorilor, ale clienţilor şi ale altor participanţi de pe piaţă în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 943/2019.
denumită în continuare ACER.
(12)În scopul îndeplinirii obligaţiilor sale, ANRE va avea dreptul de:
(la data 31-Dec-2021 Art. 7^1, alin. (1) din titlul I, capitolul II completat de Art. I, punctul 11. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(13)ANRE poate solicita avizul ACER cu privire la conformitatea unei decizii luate de către aceasta, în conformitate cu codurile de reţea şi cu reglementările naţionale şi europene.
(2)ANRE soluţionează plângerile împotriva operatorului de transport şi de sistem şi împotriva operatorilor de distribuţie referitoare la obligaţiile ce le revin în temeiul prezentei legi, prin emiterea unei decizii în termen de 60 de zile de la data înregistrării plângerii, cu posibilitate de prelungire cu încă 60 de zile, dacă autoritatea are nevoie de date suplimentare. Acest termen extins poate fi prelungit în continuare cu maximum 60 de zile, cu acordul reclamantului. Demararea procesului de soluţionare a plângerilor de către ANRE nu aduce atingere dreptului petenţilor de a se adresa instanţelor judecătoreşti pentru soluţionarea aceloraşi plângeri. Litigiile dintre operatorul de transport şi de sistem şi proprietarul reţelei de transport se
supun aceleiaşi proceduri.
(la data 31-Dec-2021 Art. 7^1, alin. (4) din titlul I, capitolul II modificat de Art. I, punctul 12. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 7^1, alin. (5) din titlul I, capitolul II modificat de Art. I, punctul 12. din Ordonanta
(5)ANRE are obligaţia de punere în aplicare a normelor referitoare la rolurile şi responsabilităţile operatorilor de transport şi de sistem, ale operatorilor de distribuţie, ale furnizorilor, ale clienţilor şi ale altor participanţi de pe piaţă, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2019/943.
urgenta 143/2021 )
(6)ANRE poate solicita avizul ACER cu privire la conformitatea unei decizii luate de o autoritate de
reglementare cu liniile directoare menţionate în Directiva (UE) 2019/944 sau în Regulamentul (UE) nr.
2019/943.
(la data 31-Dec-2021 Art. 7^1, alin. (6) din titlul I, capitolul II modificat de Art. I, punctul 12. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 7^1, alin. (7) din titlul I, capitolul II modificat de Art. I, punctul 12. din Ordonanta
(7)ANRE poate să informeze Comisia Europeană, în cazul în care consideră că o decizie relevantă pentru comerţul transfrontalier, luată de o altă autoritate de reglementare, nu este conformă cu liniile directoare emise de Comisia Europeană sau cu prevederile din Regulamentul (UE) nr. 2019/943, în termen de 60 de zile de la data deciziei respective, dacă există suficiente informaţii privind o astfel de situaţie.
urgenta 143/2021 )
(8)ANRE se conformează, în termen de 60 de zile, unei decizii a Comisiei Europene care impune retragerea/revocarea unei decizii a ANRE şi informează Comisia Europeană în consecinţă.
(la data 04-Oct-2014 Art. 7 din titlul I, capitolul II completat de Art. I, punctul 4. din Legea 127/2014 ) (10)ANRE asigură creşterea gradului de informare şi conştientizare a drepturilor clienţilor finali de energie electrică în relaţia cu operatorii economici participanţi la piaţa de energie electrică şi întreprinde toate măsurile necesare pentru punerea la dispoziţia acestora de informaţii practice.
(la data 19-Jul-2018 Art. 7^1, alin. (9) din titlul I, capitolul II completat de Art. I, punctul 1. din Legea
(9)În activitatea de monitorizare a pieţei de energie electrică, ANRE publică pe site-ul propriu rapoarte
trimestriale privind funcţionarea acesteia.
167/2018 )
(la data 14-Nov-2018 Art. 7^1, alin. (10) din titlul I, capitolul II a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 189/2018 )
Art. 72: Soluţionarea plângerilor
(5)Peperioada soluţionării plângerilor de către ANRE, efectele acţiunilor titularilor de licenţe/autorizaţii/atestate în domeniul energiei împotriva reclamanţilor pot fi suspendate de către ANRE, cu excepţia celor care prin neaplicarea lor ar conduce la producerea unui prejudiciu iremediabil. (la data 30-Jul-2020 Art. 7^1 din titlul I, capitolul II completat de Art. I, punctul 12. din Legea 155/2020 )
Art. 73
ANRE are obligaţia de a derula campanii de informare prin orice mijloace de comunicare mass-media, mediul on-line şi social media care să vizeze informarea consumatorilor cu privire la drepturile lor, inclusiv dreptul de a schimba furnizorul de energie electrică fără costuri suplimentare. ANRE are dreptul de a finanţa campaniile respective din bugetul propriu.
Art. 74
publicate;
(la data 25-Jul-2022 Art. 7^4, alin. (2) din titlul I, capitolul II completat de Art. I, punctul 4. din Legea 248/2022 )
(3)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care ANRE nu mai poate asigura respectarea prevederilor alin. (1), ANRE este desemnată autoritatea responsabilă cu lansarea unor mărci de încredere pentru instrumente de comparare care să îndeplinească cerinţele stabilite la alin. (2), precum şi cu asigurarea îndeplinirii în continuare, de către instrumentele de comparare cu o marcă de încredere, a
(21)ANRE poate pune pe site-ul propriu, la dispoziţia oricărei terţe entităţi, cu respectarea securităţii cibernetice a ANRE, o interfaţă a aplicaţiei de comparare a ofertelor de furnizare a energiei, de pe site-ul ANRE, pentru a putea fi încorporată în orice alte medii de comunicare online, cu scopul de a promova comparatorul în mod nemijlocit, precum şi acces la o interfaţă de programare a aplicaţiei (API) pentru dezvoltatorii software.
cerinţelor stabilite la alin. (2).
Art. 75
Art. 76
În aplicarea prevederilor art. 62 alin. (3) în scopul digitalizării activităţii de schimbare a furnizorului, ANRE realizează şi operează o platformă informatică integrată, unică la nivel naţional, prin care se realizează schimbarea de către clientul final a furnizorului de energie electrică. Titularii de licenţe implicaţi în schimbarea furnizorului de energie electrică au obligaţia de a furniza datele şi informaţiile necesare realizării şi operării platformei, conform reglementărilor ANRE. ANRE poate delega activitatea de operare unui prestator de servicii care nu este afiliat unui furnizor/operator de reţea de energie electrică. (la data 31-Dec-2021 Art. 7^2 din titlul I, capitolul II completat de Art. I, punctul 13. din Ordonanta urgenta
143/2021 )
CAPITOLUL III: Autorizaţii, licenţe şi concesiuni SECŢIUNEA 1: Autorizaţii şi licenţe
Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 9: Regimul autorizării
(la data 22-Jul-2013 Art. 9, alin. (4) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a se vedea referinte de aplicare din
Regulament din 2013 )
(la data 17-Mar-2015 Art. 9, alin. (4) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a se vedea referinte de aplicare din Regulament din 2015 )
j)contribuţia României la crearea de capacităţi pentru realizarea obiectivului global european privind energia din surse regenerabile, stabilită prin Planul naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice 2021-2030 elaborat conform Regulamentului (UE) 2018/1.999 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind guvernanţa uniunii energetice şi a acţiunilor climatice, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 663/2009 şi (CE) nr. 715/2009 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Directivelor 94/22/CE, 98/70/CE, 2009/31/CE, 2009/73/CE, 2010/31/UE, 2012/27/UE şi 2013/30/UE ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Directivelor 2009/119/CE şi (UE) 2015/652 ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului şi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.076/2021;
(la data 31-Dec-2021 Art. 9, alin. (7), litera J. din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul
15. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
energiei.
(la data 31-Dec-2021 Art. 9, alin. (7), litera L. din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 completat de Art. I, punctul
16. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 10: Categoriile de autorizaţii şi licenţe
a)dacă puterea electrică maximal debitată în reţea a capacităţilor respective depăşeşte 1 MW, este necesară obţinerea unei autorizaţii de înfiinţare;
(la data 30-Jul-2020 Art. 10, alin. (1) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 13. din
b)dacă puterea electrică maximal debitată în reţea a capacităţilor respective este mai mică de 1 MW inclusiv, nu este necesară obţinerea unei autorizaţii de înfiinţare, dar sunt obligatorii notificarea autorităţii competente privind proiectul investiţional şi raportarea periodică a stadiului realizării acestuia, conform reglementărilor în vigoare.
Legea 155/2020 )
i)exploatarea comercială a instalaţiilor de stocare a energiei, altele decât cele prevăzute la lit. a) sau lit. b).
(la data 31-Dec-2021 Art. 10, alin. (2) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 17. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 10, alin. (2) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 completat de Art. I, punctul 18.
(21)ANRE poate stabili, pentru activitatea autorizată printr-o licenţă, drepturi complementare specifice altor tipuri de licenţe dintre cele prevăzute la alin. (2), conform propriilor reglementări.
din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Legea 155/2020 )
(41)Licenţa pentru prestarea serviciului de distribuţie se acordă operatorilor economici care au încheiate
contracte de concesiune a serviciului de distribuţie cu ministerul de resort în condiţiile legii, denumiţi
operatori de distribuţie concesionari.
(42)Prestarea serviciului de distribuţie este permisă fără deţinerea unei licenţe acordate de ANRE conform prevederilor prezentului titlu, după cum urmează:
alimentate din reţelele electrice să fie în mod cumulat sub 3 MW;
din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 10, alin. (4) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 completat de Art. I, punctul 15. din
(43)Prin excepţie de la prevederile alin. (41), ANRE acordă licenţă pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice de către operatori economici ce deţin reţele de distribuţie într-o zonă concesionată altui operator economic dacă aceştia deţin acordul scris al operatorului de distribuţie concesionar, în cadrul aceleiaşi perioade de concesiune. Operatorul de distribuţie concesionar poate să refuze acordul scris numai dacă acest refuz este motivat şi justificat pe criterii obiective, din punct de vedere tehnic şi/sau economic. În cazul în care refuză să emită acordul de mai sus, operatorul de distribuţie concesionar are obligaţia să asigure racordarea utilizatorilor operatorului economic refuzat, conform reglementărilor aprobate de autoritatea competentă, în condiţii de eficienţă economică cel puţin egală cu soluţia de racordare din solicitarea refuzată, inclusiv cu luarea în considerare a tarifelor de distribuţie aplicabile.
Legea 155/2020 )
a)deţinătorul unor capacităţi de producere a energiei electrice care pot fi pornite fără tensiune din SEN, grupuri cu autopornire şi care sunt utilizate de către acesta în scopul alimentării de siguranţă cu energie electrică a echipamentelor sau instalaţiilor proprii;
(la data 31-Dec-2021 Art. 10, alin. (5), litera B. din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 20. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
b)deţinătorul unor capacităţi de producere a energiei electrice sau al unor capacităţi de producere a energiei electrice şi termice în centrale electrice în cogenerare, conectate la reţeaua electrică, şi/sau al unor instalaţii de stocare a energiei, cu o putere electrică totală mai mică de 1 MW;
(la data 31-Dec-2021 Art. 10, alin. (5^1) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 21.
(51)Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în domeniul energiei fără a fi obligate să deţină licenţă beneficiază de aceleaşi drepturi şi au aceleaşi obligaţii de a respecta reglementările ANRE corespunzătoare unui titular de licenţă pentru acea activitate sau serviciu.
din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(52)În scopul facilitării finanţării investiţiilor în capacităţi de producere a energiei electrice, o persoană fizică sau juridică are dreptul:
a)să încheie contracte de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice cu respectarea prevederilor art. 3 pct. 191 şi ale art. 23 alin. (2);
(la data 31-Dec-2021 Art. 10, alin. (5^2), litera A. din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 22. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 10, alin. (5^2), litera B. din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I,
b)să contracteze, în calitate de producător, în condiţiile reglementărilor emise de ANRE, energia electrică ce va fi produsă de noua capacitate energetică, fără a deţine, la momentul încheierii contractului, licenţa prevăzută la alin. (2) lit. a) şi b);
punctul 22. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(53)Persoana fizică sau juridică, prevăzută la alin. (52), cu excepţia deţinătorilor de capacităţi de producţie prevăzuţi la alin. (5) lit. b), are obligaţia să obţină licenţa prevăzută la alin. (2) lit. a) cu cel puţin 60 de zile înainte de momentul livrării energiei electrice produse de noua capacitate energetică. În cazul în care obligaţia nu este îndeplinită, contractele încheiate potrivit prevederilor alin. (52) sunt reziliate cu aplicarea clauzelor din contract privind rezilierea din culpa părţii care nu a respectat obligaţia şi nu îşi produc efectele
privind livrarea de energie electrică.
(la data 30-Jul-2020 Art. 10, alin. (5) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 completat de Art. I, punctul 17. din
Legea 155/2020 )
(6)Activitatea unei persoane fizice sau juridice, constând în comercializarea energiei electrice la clienţii finali alimentaţi direct din instalaţiile electrice aferente unităţii de producere a energiei electrice sau din reţelele electrice pe care aceasta le exploatează sau situaţi în proximitatea acestor reţele, se desfăşoară fără licenţa de furnizare a energiei electrice prevăzută la alin. (2) lit. f), în condiţiile respectării reglementărilor specifice aprobate de ANRE.
(la data 31-Dec-2021 Art. 10, alin. (6) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 23. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 10, alin. (6) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 completat de Art. I, punctul 24.
din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 19-Dec-2020 Art. 10, alin. (7) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 1. din
(7)Pentru a comercializa energia electrică obţinută în urma unui contract de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice, producătorul de gaze naturale parte a unui astfel de contract trebuie să deţină licenţa de furnizare prevăzută la alin. (2) lit. g).
Legea 290/2020 )
Art. 11: Suspendarea şi retragerea autorizaţiilor şi licenţelor
(la data 31-Dec-2021 Art. 11, alin. (1) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 completat de Art. I, punctul 25. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(11)ANRE transmite ministerului de resort, săptămânal, o situaţie privind cererile înregistrate pentru emiterea autorizaţiilor de înfiinţare.
Art. 12: Drepturile şi obligaţiile ce decurg din autorizaţia de înfiinţare şi din licenţe
bunuri;
(la data 26-Feb-2020 Art. 12, alin. (2) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a se vedea referinte de aplicare din Actul din Decizia 27/2019 )
*) În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3), (5), (6), (7), (9), (10), art. 19 alin.
(3), art. 20 alin. (3), art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările
şi completările ulterioare, respectiv a dispoziţiilor art. 12 alin. (2), (3), (5), (6), (8), (10) şi (11), art. 14 alin.
(3), art. 15 alin. (3), art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stabileşte că: Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune.
Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de titularii licenţelor, în exercitarea drepturilor de uz şi de servitute, indiferent de momentul realizării capacităţii energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).
Dispoziţiile art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de reţelele electrice de transport ori de distribuţie existente la data intrării în vigoare a legii să obţină indemnizare pentru lipsa de folosinţă de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacităţi energetice,
(la data 26-Feb-2020 Art. 12, alin. (3) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a se vedea referinte de aplicare din Actul din Decizia 27/2019 )
*) În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3), (5), (6), (7), (9), (10), art. 19 alin.
(3), art. 20 alin. (3), art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările
şi completările ulterioare, respectiv a dispoziţiilor art. 12 alin. (2), (3), (5), (6), (8), (10) şi (11), art. 14 alin.
(3), art. 15 alin. (3), art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stabileşte că: Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune.
Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de titularii licenţelor, în exercitarea drepturilor de uz şi de servitute, indiferent de momentul realizării capacităţii energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).
Dispoziţiile art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de reţelele electrice de transport ori de distribuţie existente la data intrării în vigoare a legii să obţină indemnizare pentru lipsa de folosinţă de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacităţi energetice, întemeiată pe această cauză.
(la data 26-Feb-2020 Art. 12, alin. (5) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a se vedea referinte de aplicare din Actul din Decizia 27/2019 )
*) În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3), (5), (6), (7), (9), (10), art. 19 alin.
(3), art. 20 alin. (3), art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările
şi completările ulterioare, respectiv a dispoziţiilor art. 12 alin. (2), (3), (5), (6), (8), (10) şi (11), art. 14 alin.
(3), art. 15 alin. (3), art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stabileşte că: Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune.
Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de titularii licenţelor, în exercitarea drepturilor de uz şi de servitute, indiferent de momentul realizării capacităţii energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).
Dispoziţiile art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de reţelele electrice de transport ori de distribuţie existente la data intrării în vigoare a legii să obţină indemnizare pentru lipsa de folosinţă de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacităţi energetice,
*) În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3), (5), (6), (7), (9), (10), art. 19 alin.
(3), art. 20 alin. (3), art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările
şi completările ulterioare, respectiv a dispoziţiilor art. 12 alin. (2), (3), (5), (6), (8), (10) şi (11), art. 14 alin.
(3), art. 15 alin. (3), art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stabileşte că: Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune.
Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de titularii licenţelor, în exercitarea drepturilor de uz şi de servitute, indiferent de momentul realizării capacităţii energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).
Dispoziţiile art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de reţelele electrice de transport ori de distribuţie existente la data intrării în vigoare a legii să obţină indemnizare pentru lipsa de folosinţă de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacităţi energetice,
(la data 26-Feb-2020 Art. 12, alin. (6) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a se vedea referinte de aplicare din Actul din Decizia 27/2019 )
(la data 26-Feb-2020 Art. 12, alin. (8) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a se vedea referinte de aplicare din Actul din Decizia 27/2019 )
*) În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3), (5), (6), (7), (9), (10), art. 19 alin.
(3), art. 20 alin. (3), art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările
şi completările ulterioare, respectiv a dispoziţiilor art. 12 alin. (2), (3), (5), (6), (8), (10) şi (11), art. 14 alin.
(3), art. 15 alin. (3), art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stabileşte că: Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune.
Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de titularii licenţelor, în exercitarea drepturilor de uz şi de servitute, indiferent de momentul realizării capacităţii energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).
Dispoziţiile art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de reţelele electrice de transport ori de distribuţie existente la data intrării în vigoare a legii să obţină indemnizare pentru lipsa de folosinţă de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacităţi energetice,
Cuantumul despăgubirii se stabileşte prin acordul părţilor sau, în cazul în care părţile nu se înţeleg, prin hotărâre judecătorească.
(la data 26-Feb-2020 Art. 12, alin. (10) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a se vedea referinte de aplicare din Actul din Decizia 27/2019 )
*) În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3), (5), (6), (7), (9), (10), art. 19 alin.
(3), art. 20 alin. (3), art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările
şi completările ulterioare, respectiv a dispoziţiilor art. 12 alin. (2), (3), (5), (6), (8), (10) şi (11), art. 14 alin.
(3), art. 15 alin. (3), art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stabileşte că: Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune.
Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de titularii licenţelor, în exercitarea drepturilor de uz şi de servitute, indiferent de momentul realizării capacităţii energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).
Dispoziţiile art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de reţelele electrice de transport ori de distribuţie existente la data intrării în vigoare a legii să obţină indemnizare pentru lipsa de folosinţă de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacităţi energetice,
(la data 26-Feb-2020 Art. 12, alin. (11) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a se vedea referinte de aplicare din Actul din Decizia 27/2019 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 12, alin. (12) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 19.
(12)Prin derogare de la legislaţia specifică domeniului forestier, exclusiv pentru zonele de siguranţă şi protecţie ale reţelelor, titularii de autorizaţii şi licenţe în domeniul energiei electrice efectuează lucrările de întreţinere/exploatare forestieră de pe terenurile amplasate sub/peste reţelele electrice, pentru crearea şi menţinerea distanţei de apropiere faţă de reţele, necesare pentru funcţionarea în siguranţă a reţelelor, cu obligaţia să înştiinţeze în prealabil administratorul fondului forestier sau proprietarul terenului, după caz.
*) În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3), (5), (6), (7), (9), (10), art. 19 alin.
(3), art. 20 alin. (3), art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările
şi completările ulterioare, respectiv a dispoziţiilor art. 12 alin. (2), (3), (5), (6), (8), (10) şi (11), art. 14 alin.
(3), art. 15 alin. (3), art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stabileşte că: Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune.
Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de titularii licenţelor, în exercitarea drepturilor de uz şi de servitute, indiferent de momentul realizării capacităţii energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).
Dispoziţiile art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de reţelele electrice de transport ori de distribuţie existente la data intrării în vigoare a legii să obţină indemnizare pentru lipsa de folosinţă de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacităţi energetice,
din Legea 155/2020 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 12, alin. (12) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 completat de Art. I, punctul 20.
(14)Titularii de autorizaţii şi licenţe beneficiari ai drepturilor de uz şi de servitute asupra proprietăţii publice sau private a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale sunt scutiţi de orice obligaţii de plată instituite de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale referitoare la exercitarea acestor drepturi.
din Legea 155/2020 )
(la data 01-Jan-2016 Art. 12, alin. (13) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 abrogat de Art. 502, alin. (1), punctul 6. din titlul XI din Codul Fiscal din 2015 )
Art. 13: Obligaţiile decurgând din autorizaţiile de înfiinţare şi din licenţe
b)în cazul operatorilor economici din domeniul energiei electrice, aceştia trebuie să organizeze evidenţa contabilă utilizând conturi separate pentru fiecare dintre activităţile de transport şi distribuţie, aşa cum li s- ar cere să facă dacă respectivele activităţi ar fi realizate de operatori economici separaţi, astfel încât să permită reflectarea exactă a veniturilor şi cheltuielilor aferente fiecărei activităţi, în scopul evitării discriminării şi subvenţiilor încrucişate şi denaturării concurenţei, precum şi pentru încurajarea competiţiei; de asemenea, aceştia ţin evidenţe contabile separate, care pot fi consolidate, pentru alte activităţi din sectorul energiei electrice, precum şi pentru alte activităţi din afara sectorului energiei electrice; veniturile rezultate din deţinerea în proprietate a reţelei de transport sau de distribuţie trebuie specificate separat în conturi analitice de venituri; evidenţele contabile interne cuprind un bilanţ şi un cont de profit şi de pierderi pentru fiecare activitate în parte;
(la data 04-Oct-2014 Art. 13, alin. (2), litera B. din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul
6. din Legea 127/2014 )
(4)Activitatea de audit prevăzută la alin. (2) lit. e) constă, în special, în verificarea respectării obligaţiei de a evita discriminările şi subvenţiile încrucişate între activităţile desfăşurate de operatorul economic auditat.
Art. 14: Drepturile şi obligaţiile titularilor de autorizaţii de înfiinţare şi de licenţă asupra proprietăţii terţilor
prealabil al proprietarului;
(5)Prin derogare de la prevederile art. 40 alin. (1) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi
completările ulterioare, la realizarea obiectivelor de investiţii declarate de utilitate publică şi de interes naţional, în condiţiile legii, ocuparea temporară a terenurilor proprietate privată din fondul forestier naţional şi a păşunilor şi fâneţelor împădurite se face după depunerea de către titularul autorizaţiei/licenţei/contractului de concesiune a următoarelor dovezi privind îndeplinirea obligaţiilor de
notificare şi acordare de indemnizaţii/despăgubiri, după cum urmează:
(6)Titularul licenţei este obligat să înştiinţeze în scris proprietarul bunurilor sau prestatorul activităţilor care vor fi afectate ca urmare a lucrărilor la capacităţile energetice, cu excepţia cazurilor de avarii şi a celor generate de situaţii de forţă majoră, situaţie în care proprietarii sunt înştiinţaţi în termenul cel mai scurt. (7)Titularul licenţei este obligat să plătească proprietarilor despăgubirea cuvenită pentru pagubele produse, să degajeze terenul şi să îl repună în situaţia anterioară, în cel mai scurt timp posibil.
(11)Dreptul de acces la utilităţile publice, prevăzut la art. 12 alin. (2) lit. e), trebuie exercitat de titularul autorizaţiei sau al licenţei cu bună-credinţă şi în mod rezonabil, fără a prejudicia accesul altor persoane la respectivele utilităţi publice.
(la data 30-Jul-2020 Art. 14 din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 21. din Legea 155/2020 )
Art. 15: Zonele de protecţie şi zonele de siguranţă
(la data 26-Feb-2020 Art. 15, alin. (3) din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a se vedea referinte de aplicare din Actul din Decizia 27/2019 )
*) În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3), (5), (6), (7), (9), (10), art. 19 alin.
(3), art. 20 alin. (3), art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările
şi completările ulterioare, respectiv a dispoziţiilor art. 12 alin. (2), (3), (5), (6), (8), (10) şi (11), art. 14 alin.
(3), art. 15 alin. (3), art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stabileşte că: Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune.
Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de titularii licenţelor, în exercitarea drepturilor de uz şi de servitute, indiferent de momentul realizării capacităţii energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).
Dispoziţiile art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de reţelele electrice de transport ori de distribuţie existente la data intrării în vigoare a legii să obţină indemnizare pentru lipsa de folosinţă de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacităţi energetice,
Art. 16: Obligaţiile de serviciu public
(5)Guvernul României informează Comisia Europeană cu privire la toate măsurile adoptate pentru îndeplinirea obligaţiilor de serviciu universal şi de serviciu public, inclusiv protecţia consumatorului şi protecţia mediului, precum şi cu privire la posibilul lor efect asupra concurenţei pe plan naţional şi internaţional. Ulterior, Comisia Europeană va fi notificată din doi în doi ani, cu privire la orice modificare adusă măsurilor respective.
(la data 31-Dec-2021 Art. 16 din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 26. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 17: Exproprierea
a titularului autorizaţiei, fie proprietate publică.
SECŢIUNEA 2: Proceduri pentru noi capacităţi energetice de producţie
Art. 18: Procedura de licitaţie şi alte proceduri
de sistem.
(la data 19-Jul-2014 Art. 19, alin. (4) din titlul I, capitolul III, sectiunea 2 abrogat de Art. VI, litera A. din
Legea 117/2014 )
Art. 19: Concesionarea. Obiectul concesiunii şi autoritatea contractantă
(la data 31-Dec-2021 Art. 19, alin. (1) din titlul I, capitolul III, sectiunea 2 modificat de Art. I, punctul 27. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 19, alin. (1^1) din titlul I, capitolul III, sectiunea 2 modificat de Art. I, punctul 27.
(11)Redevenţa anuală aferentă concesiunii din domeniul transportului energiei electrice este de 0,4% din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni de transport şi tranzit ale energiei electrice şi este plătită de operatorul de transport şi de sistem în calitate de concesionar.
(1)Bunurile proprietate publică sau privată a statului, activităţile şi serviciile publice de interes naţional şi general din domeniul energiei electrice pot face obiectul concesionării în condiţiile Ordonanţei de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(2)Calitatea de autoritate contractantă o are ministerul de resort pentru bunurile proprietate publică sau privată a statului din domeniul energetic, precum şi pentru activităţile sau serviciile publice de interes general şi interes naţional din domeniul energiei electrice. Se exceptează reţelele electrice de transport al energiei electrice, terenurile pe care acestea sunt amplasate, precum şi serviciul public de transport al
energiei electrice.
155/2020 )
CAPITOLUL IV: Energia electrică
(la data 29-Aug-2013 Art. 20, alin. (5) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din
Art. 20: Piaţa de energie electrică
(5)Participarea operatorilor economici din domeniul energiei electrice la mecanismele de soluţionare alternativă a litigiilor pentru clienţii casnici este obligatorie.
(la data 31-Dec-2021 Art. 20 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 28. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 21
(la data 29-Mar-2024 Art. 21, alin. (3) din titlul I, capitolul IV completat de Art. III, punctul 1. din Ordonanta urgenta 32/2024 )
(31)În cazul prosumatorilor care deţin centrale electrice din surse regenerabile cu puteri electrice instalate mai mici de 400 kW pe loc de consum, furnizorii de energie electrică nu facturează pentru locul de producere şi consum contravaloarea dezechilibrelor aferente atât energiei electrice consumate, cât şi energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică.
(la data 31-Dec-2021 Art. 21 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 29. din Ordonanta urgenta
(4)Clienţii au obligaţia plăţii contravalorii facturilor pentru energia electrică şi pentru serviciile de care beneficiază, la termenele scadente prevăzute în contractele încheiate între părţi, precum şi constituirea de garanţii financiare în vederea evitării riscurilor de neplată pe piaţa de energie electrică.
(5)Participanţii la piaţa de energie electrică trebuie să notifice operatorului de transport şi de sistem importurile, exporturile şi tranzitele pe intervale de tranzacţionare, cu partenerii externi, pe fiecare graniţă. (6)Participanţii la piaţa de energie electrică trebuie să notifice operatorului de transport şi de sistem informaţiile necesare acestuia pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin prin prezenta lege, inclusiv cantităţile nete reciproce contractate, conform reglementărilor ANRE şi procedurilor emise de operatorul de transport şi de sistem în conformitate cu prevederile legislaţiei europene.
(7)Participanţii la pieţe din ţări terţe care îşi desfăşoară activitatea în cadrul pieţei de energie electrică naţionale trebuie să respecte legislaţia Uniunii Europene şi legislaţia din România aplicabilă, inclusiv a normelor referitoare la politica de mediu şi de securitate.
143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 22 din titlul I, capitolul IV abrogat de Art. I, punctul 30. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 23 din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din Art. XII din Legea 155/2020 )
(la data 01-Sep-2020 Art. 23, alin. (1) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din
Regulament din 2020 )
(la data 17-May-2016 Art. 23, alin. (9) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din
Art. 23: Funcţionarea pieţei de energie electrică
energiei electrice;
negociate sau stabilite prin oferte-tip.
(la data 25-Jul-2022 Art. 23, alin. (11) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 5. din Legea 248/2022 )
(11)Datele agregate prevăzute la alin. (9) vor fi publicate de ANRE în termen de 30 de zile de la primirea acestora, cu respectarea confidenţialităţii datelor sensibile comercial.
(12)Participarea la oricare piaţă de energie electrică este voluntară pentru participanţii la piaţă.
(la data 31-Dec-2021 Art. 23 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 31. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 13-Jan-2017 Art. 24, alin. (3) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din Hotarirea 10/2017 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 24 din titlul I, capitolul IV abrogat de Art. I, punctul 26. din Legea 155/2020 )
Art. 25: Accesul la reţeaua electrică
(la data 31-Dec-2021 Art. 25, alin. (1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 32. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(1)Deţinătorul de licenţă, persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în domeniul energiei fără a fi obligate să deţină licenţă şi clientul final au acces reglementat la reţelele electrice de interes public, conform reglementărilor ANRE. Racordarea la reţelele electrice de interes public şi accesul la reţelele electrice de interes public reprezintă servicii obligatorii, în condiţii reglementate, pe care trebuie să le îndeplinească operatorul de transport şi de sistem, precum şi operatorul de distribuţie, inclusiv comunităţile de energie ale cetăţenilor care gestionează reţelele de distribuţie.
(la data 31-Dec-2021 Art. 25, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 32. din Ordonanta
(2)Racordarea utilizatorilor şi accesul la reţea pot fi restricţionate numai dacă racordarea afectează siguranţa SEN, prin nerespectarea normelor tehnice şi a standardelor de performanţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare sau în cazul în care operatorul de transport, operatorul de distribuţie sau comunităţile de energie ale cetăţenilor care gestionează reţelele de distribuţie nu dispun de capacităţile necesare. Refuzul trebuie motivat şi justificat în mod corespunzător pe criterii obiective, din punct de vedere tehnic şi economic, conform reglementărilor emise de ANRE.
urgenta 143/2021 )
(21)În cazul refuzului racordării utilizatorilor la reţeaua de transport, reţeaua de distribuţie sau reţeaua de distribuţie gestionată de comunităţile de energie ale cetăţenilor, ANRE se asigură că operatorul de transport, operatorul de distribuţie sau comunităţile de energie ale cetăţenilor furnizează informaţii cu privire
la măsurile necesare pentru întărirea reţelei.
(22)În cazul în care operatorii de reţea nu dispun de capacităţi suficiente pentru racordarea tuturor capacităţilor de producere a energie electrice pentru care a fost solicitată racordarea, aceştia pot aplica metode bazate pe piaţă de alocare a capacităţii existente a reţelelor, conform reglementărilor aprobate de ANRE.
(la data 31-Dec-2021 Art. 25, alin. (2) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 33. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(3)Disputele privind accesul la reţeaua electrică se soluţionează de autoritatea competentă prin emiterea unei decizii obligatorii pentru părţi, în termen de două luni de la primirea sesizării sau plângerii. (4)Realizarea de linii electrice directe şi accesul la acestea se reglementează de autoritatea competentă.
(5)Tariful pentru accesul la reţeaua electrică de interes public este reglementat.
(6)Producătorii şi furnizorii de energie electrică îşi pot alimenta sediile proprii, filialele şi toţi clienţii, prin intermediul unor linii directe, fără a fi supuşi unor proceduri administrative sau costuri disproporţionate. (la data 31-Dec-2021 Art. 25, alin. (6) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 34. din Ordonanta
urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 25, alin. (7) din titlul I, capitolul IV abrogat de Art. I, punctul 35. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
urgenta 143/2021 )
(la data 03-May-2015 Art. 26, alin. (2) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 11/2015 )
(la data 01-Jan-2021 Art. 26, alin. (2) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 164/2020 )
acesteia se vor avea în vedere:
Art. 27: Producerea de energie electrică
(la data 31-Dec-2021 Art. 27, alin. (1^1) din titlul I, capitolul IV abrogat de Art. I, punctul 37. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 27, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 38. din Ordonanta
(2)Producătorii de energie electrică pot beneficia de dispecerizare prioritară în condiţiile prezentei legi şi
conform art. 12 din Regulamentul (UE) 2019/943 şi a reglementărilor ANRE în vigoare.
urgenta 143/2021 )
(3)Pentru energia electrică produsă din surse regenerabile în centrale electrice acreditate pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi instituit prin Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, contractată pe piaţa de energie electrică se garantează preluarea în reţeaua
electrică.
(la data 31-Dec-2021 Art. 27, alin. (2) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 39. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 28: Obligaţiile producătorilor
(1)Producătorii de energie electrică au, în principal, următoarele obligaţii:
(la data 25-Jul-2022 Art. 28, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 6. din Legea 248/2022 )
Art. 29:
(2)În vederea menţinerii unei lichidităţi adecvate a pieţei de electricitate, producătorii au obligaţia să tranzacţioneze cel puţin 40% din producţia anuală de energie electrică prin contracte pe pieţele de energie electrică, pe alte pieţe decât PZU, PI şi PE. Sunt exceptate de la această prevedere capacităţile de producere puse în funcţiune după data de 1 iunie 2020.
Drepturile producătorilor
(1)Producătorii de energie electrică au, în principal, următoarele drepturi:
(la data 25-Jul-2022 Art. 29, alin. (1), litera C. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 7. din
Legea 248/2022 )
a acestora în conformitate cu prevederile art. 3 pct. 191 şi ale art. 23 alin. (7);
(2)Producătorii de energie electrică pot oferta pe piaţa internă europeană servicii de sistem conform
reglementărilor ANRE.
(la data 31-Dec-2021 Art. 29 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 41. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 30:
Transportul energiei electrice
(3)Reţeaua electrică de transport al energiei electrice existentă pe teritoriul României este proprietatea publică a statului pentru activele concesionate către Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice
«Transelectrica» – S.A., precum şi pentru bunurile de retur conform contractului de concesiune şi dispoziţiilor legale.
(4)Terenurile pe care se situează reţeaua electrică de transport prevăzută la alin. (3) sunt şi rămân în proprietatea publică a statului pe durata de existenţă a reţelei.
*) În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3), (5), (6), (7), (9), (10), art. 19 alin.
(3), art. 20 alin. (3), art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările
şi completările ulterioare, respectiv a dispoziţiilor art. 12 alin. (2), (3), (5), (6), (8), (10) şi (11), art. 14 alin.
(3), art. 15 alin. (3), art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stabileşte că: Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune.
Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de titularii licenţelor, în exercitarea drepturilor de uz şi de servitute, indiferent de momentul realizării capacităţii energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).
(la data 26-Feb-2020 Art. 30, alin. (4) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din Actul din
Dispoziţiile art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de reţelele electrice de transport ori de distribuţie existente la data intrării în vigoare a legii să obţină indemnizare pentru lipsa de folosinţă de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacităţi energetice,
Decizia 27/2019 )
(5)Activele rezultate din investiţiile efectuate din surse proprii sau din surse atrase ale operatorului de transport şi de sistem, pe durata concesiunii, concretizate în dezvoltări, modernizări şi retehnologizări ale reţelei electrice de transport al energiei electrice prevăzute la alin. (3), fac parte din proprietatea publică a
statului.
prevede altfel.
(la data 31-Dec-2021 Art. 30, alin. (7) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 42. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 31: Certificarea operatorului de transport şi de sistem
(1)În cazul în care reţeaua electrică de transport aparţinea unui operator economic integrat vertical la 3 septembrie 2009, operatorul de transport şi de sistem care gestionează această reţea electrică se certifică în calitate de operator de sistem independent astfel:
e)procedura de certificare a operatorului de transport şi de sistem se finalizează conform prevederilor art.
51 din Regulamentul (UE) nr. 2019/943;
(la data 31-Dec-2021 Art. 31, alin. (1), litera E. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 43. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
f)desemnarea operatorului de transport şi de sistem în calitate de operator de sistem independent se aprobă de Comisia Europeană ca urmare a comunicării de către ANRE a operatorului economic certificat,
după încheierea procedurii de certificare conform lit. e).
circumstanţe în urma cărora o persoană sau persoane din una ori mai multe ţări terţe ar dobândi controlul asupra reţelei de transport sau asupra operatorului de transport şi de sistem, dacă este cazul.
(4)După expirarea termenului de 120 de zile de la transmiterea unei solicitări de certificare din partea unui operator de transport şi de sistem, în lipsa unei decizii a ANRE, certificarea se consideră acordată. Certificarea explicită sau cea tacită devine efectivă numai după ce este notificată Comisiei Europene împreună cu toate informaţiile pertinente aferente şi este urmată procedura prevăzută la art. 51 din Regulamentul (UE) nr. 2019/943.
(la data 31-Dec-2021 Art. 31, alin. (4) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 44. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 04-Oct-2014 Art. 31 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 9. din Legea 127/2014 )
Art. 32: Certificarea unul operator de transport şi de sistem care este controlat de ţări terţe
(la data 04-Oct-2014 Art. 32, alin. (1), litera A. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 10. din
Legea 127/2014 )
(la data 04-Oct-2014 Art. 32, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 11. din Legea 127/2014 )
(2)În termen de 60 de zile de la emiterea avizului de către Comisia Europeană, ANRE adoptă şi publică decizia finală cu privire la certificare împreună cu avizul, ţinând cont în cel mai înalt grad de acesta. În situaţia în care Comisia Europeană nu emite un aviz în termen de două luni de la primirea solicitării sau în termen de 120 de zile în cazul în care aceasta a solicitat o opinie suplimentară, se poate considera că nu există obiecţii privind decizia ANRE.
decizii.
d)să nu fie utilizate pentru a cumpăra sau vinde energie electrică pe pieţele de energie electrică, inclusiv
pentru echilibrare.
(la data 31-Dec-2021 Art. 32 din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 45. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 33: Reevaluarea certificării operatorului de transport şi de sistem
(2) ANRE poate decide o reevaluare a îndeplinirii de către operatorul de transport şi de sistem a cerinţelor prevăzute la art. 34 alin. (1)-(3): (la data 04-Oct-2014 Art. 33, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 12. din Legea 127/2014 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 33, alin. (2) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 46. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 34: Condiţii
(3)ANRE verifică îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 34, ori de câte ori au loc modificări cu privire la acţionarii majoritari, persoanele care fac parte din organele de conducere, precum şi candidaţii propuşi în organele de conducere ale operatorului de transport şi de sistem. În cazul constatării neîndeplinirii cerinţelor prevăzute la art. 34, operatorul de transport şi de sistem şi persoanele verificate au obligaţia să ducă la îndeplinire măsurile dispuse de ANRE în urma acţiunii de verificare.
de certificare a operatorului de transport şi de sistem
calitate de operator de sistem independent, se realizează dacă sunt îndeplinite următoarele cerinţe:
(i)exercite, direct sau indirect, controlul asupra unui operator economic care desfăşoară oricare dintre activităţile de producere ori de furnizare şi în acelaşi timp să exercite, direct sau indirect, controlul ori să exercite vreun drept asupra operatorului de transport şi de sistem sau asupra unei reţele de transport; ori (ii)să exercite, direct sau indirect, controlul asupra operatorului de transport şi de sistem ori asupra unei reţele de transport şi să exercite, totodată, direct sau indirect, controlul ori să exercite vreun drept asupra unui operator economic care desfăşoară oricare dintre activităţile de producere sau de furnizare;
transport şi de sistem din punct de vedere juridic în cazul unui operator de transport şi de sistem sau în cazul unei reţele de transport şi, de asemenea, să exercite, direct ori indirect, controlul sau să exercite vreun drept asupra unui operator economic care desfăşoară oricare dintre activităţile de producere ori de furnizare;
f)operatorul de transport şi de sistem are capacitatea de a respecta obligaţiile ce îi revin în temeiul Regulamentului (UE) 2019/943, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea cu alţi operatori de transport şi de sistem la nivel european şi regional;
(la data 31-Dec-2021 Art. 34, alin. (1), litera F. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 47. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 04-Oct-2014 Art. 34 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 13. din Legea 127/2014 )
(6)Orice operator de transport şi de sistem certificat pe teritoriul României în condiţiile legii poate să facă parte dintr-o asociere în participaţiune, formată din 2 sau mai mulţi operatori economici care deţin reţele de transport şi care exercită rolul de operator de transport şi de sistem în două sau mai multe state membre, pentru sistemele de transport în cauză.
Art. 35: Planuri de dezvoltare
urgenta 143/2021 )
zece ani;
(la data 31-Dec-2021 Art. 35, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 48. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 35, alin. (2) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 49. din Ordonanta
(21)Atunci când elaborează planul de dezvoltare a reţelei pe 10 ani, operatorul de transport şi de sistem ia pe deplin în considerare potenţialul utilizării consumului dispecerizabil, a instalaţiilor de stocare a energiei sau a altor resurse ca alternativă la extinderea sistemului, precum şi consumul preconizat, schimburile comerciale cu alte ţări şi planurile de investiţii privind reţelele la nivelul Uniunii Europene şi reţelele regionale, precum şi ţintele asumate de România pentru realizarea obiectivului global al Uniunii Europene.
urgenta 143/2021 )
(9)ANRE elaborează metodologiile necesare pentru recuperarea costurilor cu investiţiile prevăzute la alin. (6), ce intră sub incidenţa reglementărilor relevante privind tarifele.
(la data 31-Dec-2021 Art. 35, alin. (3) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 50. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 36: Obligaţiile operatorului de transport şi de sistem
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 51. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(1)Operatorul de transport şi de sistem prestează serviciul public de transport pentru toţi utilizatorii reţelelor electrice de transport, în condiţii nediscriminatorii, asigurând accesul la acestea oricărui solicitant, în condiţiile legii, şi evitând în special discriminarea în favoarea operatorilor economici afiliaţi, cu respectarea normelor şi performanţelor prevăzute în reglementările tehnice în vigoare.
(la data 07-Jan-2014 Art. 36, alin. (2), litera A. din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din
Ordinul 97/2013 )
(2)Operatorul de transport şi de sistem poate să achiziţioneze servicii şi să tranzacţioneze energie
electrică pentru următoarele situaţii:
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 52. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (3) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 52. din Ordonanta
(3)Operatorul de transport şi de sistem poate efectua operaţiuni de vânzare-cumpărare de servicii de sistem cu operatorii de transport şi de sistem din alte ţări ale Uniunii Europene în baza reglementărilor europene care facilitează crearea şi dezvoltarea pieţelor regionale, cu producătorii sau clienţii, conform reglementărilor emise de ANRE.
urgenta 143/2021 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 36, alin. (4) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. V din Legea 155/2020 )
(4)Tranzacţiile cu energie electrică şi servicii de sistem se realizează pe baza unor proceduri transparente şi nediscriminatorii, prin mecanisme concurenţiale, conform reglementărilor autorităţii competente.
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (5) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 53. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(53)ANRE garantează faptul că toate limitările capacităţii de racordare garantate sau limitările operaţionale se introduc pe baza unor proceduri transparente şi nediscriminatorii şi nu creează obstacole nejustificate la intrarea pe piaţă. Atunci când instalaţia de producere sau instalaţia de stocare a energiei suportă costurile legate de asigurarea racordării nelimitate, nu se aplică nicio limitare.
cu alte sisteme interconectate;
d1)răspunde de asigurarea unui sistem electroenergetic sigur, fiabil şi eficient;
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (7), litera D. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 54. din
d2)asigură utilizarea tuturor serviciilor de sistem, inclusiv acelea oferite de consumul dispecerizabil şi de instalaţiile de stocare a energiei, în măsura în care acestea sunt disponibile;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (7), litera E. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 55. din
e)achiziţionează serviciile de sistem pentru stabilitatea frecvenţei şi califică producătorii, consumatorii dispecerizabili, operatorii de instalaţii de stocare a energiei şi furnizorii de servicii de echilibrare pe baza unei proceduri proprii, aprobată de ANRE;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (7), litera G. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 56. din
g)asigură alocarea capacităţilor de interconexiune, pune la dispoziţia participanţilor piaţa de alocare de capacitate, colectează venituri rezultate din gestionarea congestiilor şi efectuează plăţi în temeiul mecanismului de compensare între operatorii de transport şi de sistem în conformitate cu regulamentele europene acordând şi gestionând accesul terţilor şi oferind explicaţii motivate atunci când refuză un astfel de acces, fără să abuzeze, în situaţia vânzării sau a cumpărării de energie electrică de către operatori economici afiliaţi, de informaţiile sensibile din punct de vedere comercial obţinute de la terţi în contextul acordării accesului la reţea, sub supravegherea ANRE;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (7), litera H. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 56. din
h)exploatează, întreţine şi dezvoltă instalaţiile de măsurare şi contorizare a transferului de energie electrică prin reţelele electrice de transport şi la interfaţa cu utilizatorii reţelelor electrice de transport care îi aparţin, instalaţiile de măsurare şi contorizare a energiei electrice produse în instalaţiile utilizatorilor racordaţi la reţelele electrice de transport şi amplasate în instalaţiile utilizatorilor în situaţiile prevăzute în reglementările ANRE, instalaţiile de informatică şi telecomunicaţii din reţelele electrice de transport aferente SEN;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (7), litera O. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 58. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 04-Oct-2014 Art. 36, alin. (7), litera R. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 16. din
Legea 127/2014 )
ş)adoptă un cadru de cooperare şi coordonare între centrele de coordonare regionale;
Regulamentul (UE) 2019/943;
ţ)digitalizează sistemele de transport;
x)colectează toate tarifele aferente sistemului de transport, inclusiv tarifele de acces la reţea şi tarifele
pentru servicii de sistem;
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (7), litera S. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 59. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 04-Oct-2014 Art. 36, alin. (7) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 17. din Legea
(71)Operatorul de transport şi de sistem certificat ca operator de sistem independent răspunde de operarea, întreţinerea şi dezvoltarea reţelei de transport şi de garantarea capacităţii pe termen lung a acesteia de a soluţiona cererile rezonabile prin planificarea investiţiilor. În ceea ce priveşte dezvoltarea reţelei de transport, operatorul de sistem independent este responsabil de planificarea, inclusiv de procedura de autorizare, construirea şi darea în exploatare a noii infrastructuri.
127/2014 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (7^1) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 60. din
(72)În exercitarea atribuţiilor menţionate la alin. (7), operatorul de transport şi de sistem ţine cont de recomandările formulate de centrele de coordonare regionale.
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (9) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 61. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(9)Restricţiile în aprovizionarea cu energie electrică în situaţii de urgenţă trebuie să respecte criterii predefinite în ceea ce priveşte gestionarea dezechilibrelor de către operatorul de transport şi de sistem. Orice măsură de siguranţă trebuie luată în strânsă colaborare şi cu consultarea altor operatori de transport şi de sistem implicaţi, cu respectarea contractelor bilaterale aplicabile, a acordurilor privind schimbul de informaţii, regulamentelor europene şi a codurilor de reţea.
(10)Operatorul de transport şi de sistem publică informaţiile referitoare la propriile activităţi, necesare utilizatorilor de reţea, conform reglementărilor ANRE, prevederilor europene, în vederea asigurării accesului eficient la reţea, a unei concurenţe efective şi a funcţionării eficiente a pieţei de energie, păstrează confidenţialitatea informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial pe care le-au obţinut în cursul desfăşurării activităţii, inclusiv a celor obţinute de la terţi în contextul acordării sau al negocierii accesului la reţea, şi nu divulgă nicio informaţie sensibilă din punct de vedere comercial către celelalte părţi ale operatorului economic, cu excepţia cazului în care acest lucru se impune în vederea încheierii unei tranzacţii comerciale.
(la data 31-Dec-2021 Art. 36, alin. (10) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 61. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 04-Oct-2014 Art. 36, alin. (12) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 19. din Legea 127/2014 )
(14)Operatorul de transport şi de sistem este obligat să publice toate costurile privind operarea, menţinerea şi dezvoltarea reţelelor, în conformitate cu reglementările ANRE.
(la data 29-Mar-2024 Art. 36, alin. (16) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. III, punctul 2. din Ordonanta urgenta 32/2024 )
(la data 29-Mar-2024 Art. 36, alin. (16) din titlul I, capitolul IV completat de Art. III, punctul 3. din Ordonanta
(161)În situaţia în care, în urma derulării procedurii de achiziţie prevăzute la alin. (16), nu se prezintă niciun ofertant pentru un tip de serviciu de sistem care nu are ca scop stabilitatea frecvenţei, la solicitarea operatorului de transport şi de sistem justificată de necesitatea menţinerii siguranţei în funcţionare a sistemului, prin derogare de la prevederile alin. (16), ANRE poate decide ca pentru o perioadă limitată de cel mult un an operatorul de transport şi de sistem să aibă dreptul să solicite, prin dispoziţie de dispecer, furnizarea serviciului respectiv la preţul maximal prevăzut la alin. (16) de către un operator economic capabil din punct de vedere tehnic să presteze respectivul serviciu de sistem. Perioada poate fi extinsă în urma derulării unei noi proceduri de achiziţie de către operatorul de transport şi de sistem, la care nu se prezintă niciun ofertant.
urgenta 32/2024 )
Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 37: Atribuţiile proprietarului reţelei de transport în cazul operatorilor transport şi de sistem care gestionează o reţea electrică de transport (la data 04-Oct-2014 Art. 37 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 20. din Legea 127/2014 )
d)oferă garanţii privind facilitarea finanţării eventualelor extinderi ale reţelei, cu excepţia investiţiilor pentru care şi-a dat acordul să fie finanţate de către orice parte interesată, inclusiv de către operatorul de transport şi de sistem, potrivit prevederilor lit. b).
(la data 04-Oct-2014 Art. 37, alin. (1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 20. din Legea 127/2014 )
(3)Proprietarul reţelei de transport nu este responsabil de acordarea şi gestionarea accesului terţilor şi nici de planificarea investiţiilor în reţeaua de transport.
(la data 04-Oct-2014 Art. 37, alin. (2) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 21. din Legea 127/2014 )
Art. 38: Separarea proprietarului reţelei de transport
comercial pe care le-a obţinut în cursul desfăşurării activităţilor sale, previne transferarea discriminatorie a
acestora şi nu divulgă nicio informaţie sensibilă din punct de vedere comercial către celelalte părţi ale operatorului economic, cu excepţia cazului în care acest lucru se impune în vederea încheierii unei tranzacţii comerciale.
(la data 04-Oct-2014 Art. 38, alin. (2), litera D. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 22. din
Legea 127/2014 )
Art. 39: Raportarea fluxurilor fizice de energie electrică
Operatorul de transport şi de sistem este obligat, conform reglementărilor ANRE, să întocmească, din 3 în 3 luni, un raport cu privire la fluxurile fizice de energie electrică ce s-au derulat în cadrul importurilor de energie electrică din ţări terţe Uniunii Europene în cursul ultimelor 3 luni anterioare datei raportării, care se transmite ANRE şi ministerului de resort, în vederea informării Comisiei Europene.
Art. 40: Interdicţii privind deţinerea controlului asupra operatorilor de transport şi de sistem Operatorilor economici care desfăşoară oricare dintre activităţile de producere sau de furnizare de energie electrică le este interzis ca, direct ori indirect, să exercite controlul ori să exercite vreun drept cu privire la operatorii de transport şi de sistem separaţi din alte state ale Uniunii Europene care aplică dispoziţiile art. 9 alin. (1) din Directiva 2009/72/CE.
Art. 41: Interdicţii privind personalul Operatorului de transport şi de sistem
urgenta 143/2021 )
Art. 42: Interdicţii
Pentru protecţia instalaţiilor de transport se interzice persoanelor fizice sau juridice:
a)să efectueze construcţii de orice fel în zona de siguranţă a reţelelor electrice de transport, fără avizul de amplasament al operatorului de transport şi de sistem şi/sau fără respectarea condiţionărilor/limitărilor prevăzute în acesta;
(la data 30-Jul-2020 Art. 42, litera A. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 27. din Legea 155/2020 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 42, litera B. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 27. din Legea
b)să efectueze săpături de orice fel sau să înfiinţeze plantaţii sau vegetaţie forestieră, în zona de siguranţă a reţelelor electrice de transport, fără acordul operatorului de transport şi de sistem;
155/2020 )
acestora;
de transport;
(la data 31-Dec-2021 Art. 43 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 64. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 44: Distribuţia energiei electrice
(la data 30-Jul-2020 Art. 44, alin. (1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 28. din Legea 155/2020 )
(1)Distribuţia energiei electrice se realizează de către operatorul de distribuţie, persoană juridică, titulară de licenţă sau exceptată de la licenţiere conform prevederilor art. 10 alin. (42).
*) În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3), (5), (6), (7), (9), (10), art. 19 alin.
(3), art. 20 alin. (3), art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările
şi completările ulterioare, respectiv a dispoziţiilor art. 12 alin. (2), (3), (5), (6), (8), (10) şi (11), art. 14 alin.
(3), art. 15 alin. (3), art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stabileşte că: Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune.
Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de titularii licenţelor, în exercitarea drepturilor de uz şi de servitute, indiferent de momentul realizării capacităţii energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).
Dispoziţiile art. 35 alin. (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) şi art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de reţelele electrice de transport ori de distribuţie existente la data intrării în vigoare a legii să obţină indemnizare pentru lipsa de folosinţă de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacităţi energetice,
(la data 26-Feb-2020 Art. 44, alin. (4) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din Actul din
Decizia 27/2019 )
eliberarea unor amplasamente, sunt suportate conform reglementărilor emise de autoritatea competentă,
în baza unor criterii obiective.
(la data 19-Dec-2020 Art. 44, alin. (10) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 1. din Legea 290/2020 )
(la data 19-Dec-2020 Art. 44, alin. (10) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 1. din Legea
(11)Restricţionarea accesului la reţea al solicitanţilor având calitatea de consumatori sau producători de energie electrică este interzisă în afara condiţiilor prevăzute de lege.
290/2020 )
Art. 441: Caracterul activităţii de distribuţie
Activitatea de distribuţie a energiei electrice, cu excepţia celei realizate prin sistemele de distribuţie închise,
constituie serviciu public de interes general.
(la data 04-Oct-2014 Art. 44 din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 24. din Legea 127/2014 )
Art. 45: Operatorul de distribuţie
(la data 04-Oct-2014 Art. 45, alin. (1), litera A. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 25. din
a)exploatează, retehnologizează, reabilitează şi dezvoltă reţelele electrice de distribuţie, cu respectarea reglementărilor tehnice în vigoare, în condiţii economice, precum şi cu respectarea legislaţiei privind protecţia mediului şi promovarea eficienţei energetice, astfel încât să fie asigurată capacitatea pe termen lung de a satisface solicitări rezonabile de racordare la reţeaua de distribuţie;
Legea 127/2014 )
a1)asigură achiziţionarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea şi, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile utilizatorilor, conform reglementărilor
ANRE;
(la data 31-Dec-2021 Art. 45, alin. (1), litera A. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 65. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
b)asigură tranzitarea energiei electrice prin reţelele electrice de distribuţie, la cererea şi cu informarea operatorului de transport şi de sistem, pentru acele zone ale ţării în care nu există capacitate suficientă prin reţelele de transport, pentru evacuarea puterii din centrale electrice, inclusiv centrale electrice de cogenerare, pentru conectarea la sistemul electroenergetic al unei ţări vecine, în condiţiile existenţei unui acord bilateral în acest sens, în cazul incidenţelor în SEN şi al executării lucrărilor de exploatare şi mentenanţă sau al lucrărilor noi în reţelele de transport, care pun în indisponibilitate temporară reţelele de transport din zonă;
(la data 31-Dec-2021 Art. 45, alin. (1), litera C. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 66. din
c)elaborează, prin consultare cu utilizatorii relevanţi ai reţelei şi cu operatorul de transport şi de sistem, un plan transparent de dezvoltare a reţelei electrice de distribuţie, care va fi publicat împreună cu rezultatele procesului de consultare publică cel puţin la fiecare doi ani şi prezentat ANRE spre aprobare, însoţit de rezultatele procesului de consultare publică. Planul de dezvoltare a reţelei electrice de distribuţie oferă transparenţă în privinţa serviciilor de flexibilitate necesare pe termen mediu şi lung şi stabileşte cel puţin investiţiile planificate pentru următorii cinci-zece ani, punând un accent deosebit pe infrastructura de distribuţie principală necesară pentru a racorda noile capacităţi de producere şi noii consumatori, inclusiv punctele de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Planul de dezvoltare a reţelei electrice de distribuţie include, dar fără a se limita la utilizarea consumului dispecerizabil, a eficienţei energetice, a instalaţiilor de stocare a energiei sau a altor resurse pe care trebuie să le utilizeze operatorul de distribuţie ca alternativă la extinderea sistemului;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă, în măsura în care funcţionarea sigură a reţelei naţionale de energie electrică permite acest lucru;
(la data 31-Dec-2021 Art. 45, alin. (1), litera E. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 67. din
e)difuzează, în mod nediscriminatoriu, în conformitate cu normele privind protecţia datelor, informaţiile referitoare la propriile activităţi, necesare utilizatorilor de reţea, nefiindu-i permisă divulgarea informaţiilor comerciale cu caracter confidenţial obţinute pe parcursul activităţii sale. În acest sens, programul de conformitate menţionat la art. 48 alin. (2) lit. d) trebuie să cuprindă măsuri specifice pentru a exclude accesul discriminatoriu la date al părţilor eligibile, după cum se prevede la art. 632;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 45, alin. (1), litera G. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 68. din
l)acţionează ca un facilitator de piaţă neutru în achiziţionarea energiei pe care o foloseşte pentru a acoperi pierderile de energie din sistem, conform unor proceduri transparente, nediscriminatorii şi bazate pe piaţă, cu respectarea reglementărilor ANRE;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 45, alin. (1) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 69. din Ordonanta
(11)Operatorului de distribuţie nu i se permite să deţină, să dezvolte, să administreze sau să exploateze puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice, cu excepţia cazului în care operatorul de distribuţie deţine puncte de reîncărcare exclusiv pentru uz propriu.
urgenta 143/2021 )
(3)În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. h) şi i), operatorul de distribuţie va asigura condiţiile pentru participarea efectivă a tuturor participanţilor la piaţă, pe baza unor proceduri transparente şi nediscriminatorii, cu respectarea mecanismelor concurenţiale aprobate de ANRE. De asemenea, operatorul de distribuţie poate participa la piaţa angro de energie electrică numai pentru tranzacţii necesare acoperirii consumului propriu tehnologic aferent reţelelor electrice de distribuţie şi pentru locurile de consum proprii pe baza unor proceduri transparente şi nediscriminatorii, cu respectarea mecanismelor concurenţiale aprobate de ANRE.
(la data 31-Dec-2021 Art. 45, alin. (3) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 70. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
operatorului unui sistem de distribuţie închis.
(11)În cazul schimbării furnizorului/agregatorului de către clientul final, operatorul de reţea are obligaţia efectuării citirii indexului echipamentului de măsurare şi transmiterii datelor de consum furnizorului/agregatorului actual şi noului furnizor/agregator în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului şi data schimbării efective a furnizorului în cazul în care clientul final
nu transmite indexul autocitit până la data stabilită conform reglementărilor ANRE.
(la data 31-Dec-2021 Art. 45, alin. (6) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 71. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(12)Formatul de prezentare a datelor şi procedura de acces al furnizorilor, al agregatorilor şi al consumatorilor la aceste date sunt reglementate de ANRE. Nu se pot percepe costuri suplimentare în sarcina clienţilor pentru acest serviciu.
Art. 451: Stimulente pentru utilizarea flexibilităţii în reţelele de distribuţie
(1)ANRE elaborează cadrul de reglementare prin care operatorii de distribuţie sunt stimulaţi să achiziţioneze servicii de flexibilitate, inclusiv gestionarea congestiilor în regiunile pe care le deservesc, în vederea îmbunătăţirii eficienţei în ceea ce priveşte exploatarea şi dezvoltarea sistemului de distribuţie. (2)Operatorii de distribuţie pot achiziţiona serviciile prevăzute la alin. (1) de la entităţile care oferă servicii de producere distribuită, de consum dispecerizabil sau de stocare a energiei şi promovează luarea unor măsuri de eficienţă energetică, în cazul în care aceste servicii reduc în mod eficient din punctul de vedere
al costurilor necesitatea de modernizare sau de înlocuire a capacităţilor de energie electrică şi susţin funcţionarea eficientă şi sigură a sistemului de distribuţie.
(la data 31-Dec-2021 Art. 45 din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 72. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(6)Operatorii de distribuţie sunt remuneraţi în mod adecvat pentru achiziţionarea unor astfel de servicii pentru a le permite să recupereze cel puţin costurile rezonabile corespunzătoare, inclusiv cheltuielile cu tehnologiile de informare şi comunicare necesare şi costurile cu infrastructura.
Art. 46: Obligaţiile proprietarului reţelei de distribuţie
(la data 30-Jul-2020 Art. 46, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 30. din Legea 155/2020 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 46, alin. (2^2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 73. din
(2)În cazul în care deţinătorul reţelei de distribuţie a energiei electrice se află în imposibilitatea de a presta serviciul de distribuţie sau de a acorda sporul de putere solicitat, pentru utilizatorii racordaţi la acea reţea, are obligaţia de a preda reţeaua, în folosinţă gratuită în exploatare, în termen de 15 zile de la data constatării imposibilităţii de a presta serviciul de distribuţie sau de a acorda sporul de putere solicitat, până la preluarea acesteia cu titlu legal, operatorului de distribuţie concesionar, titular de licenţă în zona în care se află reţeaua electrică respectivă, iar acesta din urmă are obligaţia de a presta serviciul de distribuţie pentru utilizatorii acesteia.
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 46, alin. (2^2) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 74. din
(23)Operatorul de distribuţie concesionar are obligaţia de a achiziţiona pe criterii de eficienţă economică luând în consideraţie şi starea tehnică, conform reglementărilor ANRE, strict elementele de reţea necesare asigurării continuităţii alimentării cu energie electrică a consumatorilor deja racordaţi în termen de 120 de zile de la data comunicării de proprietar a valorii de achiziţie.
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(3)În cazul în care reţeaua electrică de distribuţie nu se află în proprietatea operatorului de distribuţie, proprietarul reţelei de distribuţie are următoarele obligaţii:
informaţiile relevante;
să fie finanţate de către orice parte interesată, inclusiv de către operatorul de distribuţie.
Art. 461
de stocare a energiei.
d)să nu fie utilizate pentru a cumpăra sau vinde energie electrică pe pieţele de energie electrică, inclusiv
pentru echilibrare.
(la data 31-Dec-2021 Art. 46 din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 75. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 47: Limitarea sau întreruperea alimentării
sau la nivelul întregului SEN;
Legea 155/2020 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 47, alin. (4) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 33. din Legea 155/2020 )
(5)Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1), operatorul de distribuţie nu va acţiona în sensul întreruperii alimentării cu energie electrică a clienţilor finali, în mod voluntar, înainte de a lua toate măsurile tehnice necesare pentru evitarea punerii în pericol a vieţii şi sănătăţii persoanelor fizice, pentru protecţia mediului şi asigurarea integrităţii bunurilor materiale, cu respectarea reglementărilor în vigoare.
Art. 48: Separarea activităţilor de distribuţie şi furnizare
(la data 25-Jul-2022 Art. 48, alin. (2), litera A. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 8. din
a)persoanele cu funcţie de conducere ale unui operator de distribuţie nu pot face parte din structurile întreprinderii integrate din domeniul energiei electrice, care răspund, direct sau indirect, de gestionarea zilnică a activităţilor de producere, transport sau furnizare a energiei electrice;
Legea 248/2022 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 48, alin. (2), litera B. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 76. din
b)trebuie luate măsurile corespunzătoare pentru a asigura faptul că interesele profesionale ale persoanelor cu funcţie de conducere ale operatorului de distribuţie sunt luate în considerare astfel încât aceste persoane să aibă posibilitatea de a acţiona independent;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 04-Oct-2014 Art. 48, alin. (2), litera C. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 26. din
c)operatorul de distribuţie are dreptul de a lua decizii, în mod efectiv, independent de operatorul economic integrat pe verticală, cu privire la activele necesare pentru operarea, menţinerea sau dezvoltarea reţelei. Se interzice societăţii-mamă să dea orice fel de instrucţiuni privind activitatea de distribuţie sau să ia decizii individuale ce au în vedere construirea ori reabilitarea unor capacităţi energetice de distribuţie. Operatorul de distribuţie este obligat să nu depăşească condiţiile stabilite în planul financiar aprobat şi să nu aducă atingere drepturilor societăţii-mamă de supraveghere economică şi cele de supraveghere a rentabilităţii activelor unei filiale, a dreptului de a aproba planul financiar anual sau al oricărui instrument echivalent acestuia, precum şi a dreptului de stabilire a limitelor generale ale nivelului de îndatorare a filialei sale. Operatorul de distribuţie este obligat să publice toate costurile privind operarea, menţinerea şi dezvoltarea reţelei, în conformitate cu reglementările ANRE;
Legea 127/2014 )
propria activitate, care pot fi avantajoase din punct de vedere comercial.
(la data 30-Jul-2020 Art. 49, alin. (1), litera A. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 34. din
Legea 155/2020 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 49, alin. (1), litera B. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 34. din
b)să efectueze săpături de orice fel sau să înfiinţeze plantaţii sau vegetaţie forestieră, în zona de siguranţă a reţelelor electrice de distribuţie, fără acordul operatorului de distribuţie;
Legea 155/2020 )
acestora;
(2)În situaţia în care operatorul de distribuţie constată existenţa unor acţiuni sau fapte de natura celor prevăzute la alin. (1), acesta este îndreptăţit să întreprindă toate măsurile necesare pentru restabilirea situaţiei de fapt iniţiale sau pentru corectarea acesteia.
(la data 30-Jul-2020 Art. 49 din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 35. din Legea 155/2020 )
Art. 50: Sistemul de distribuţie închis
utilizatorii sistemului respectiv sunt integrate; sau
intrarea în vigoare;
(la data 31-Dec-2021 Art. 50, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 77. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
e)obligaţia prevăzută la art. 461 alin. (1) de a nu deţine, dezvolta, administra sau exploata instalaţii de
stocare a energiei;
(la data 19-Dec-2016 Art. 50, alin. (3) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din
Metodologie din 2016 )
urgenta 143/2021 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 50, alin. (4) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 36. din Legea
(6)Operatorii economici care operează sisteme de distribuţie închise care se încadrează în prevederile alin.
(1) au dreptul să presteze fără licenţă serviciul de distribuţie în baza deciziei prevăzute la alin. (5).
155/2020 )
Art. 51: Electrificarea localităţilor şi extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice
248/2022 )
(la data 30-Oct-2013 Art. 51, alin. (3) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din
(la data 25-Jul-2022 Art. 51, alin. (3^1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 9. din Legea
(31)Operatorul de distribuţie este obligat să restituie contravaloarea sumei investite de solicitant conform prevederilor alin. (2), pentru investiţiile efectuate în intravilanul localităţilor din perimetrul concesionat, în conformitate cu reglementările adoptate de ANRE.
248/2022 )
(la data 25-Jul-2022 Art. 51, alin. (3^2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 10. din Legea
(32)Operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure, în limita planurilor anuale de investiţii, finanţarea şi realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a reţelei electrice de distribuţie în vederea racordării tuturor solicitanţilor aflaţi în perimetrul concesionat. Operatorii de distribuţie întocmesc planurile anuale de investiţii luând în considerare şi solicitările UAT privind planurile de dezvoltare regională sau locală şi de urbanism.
248/2022 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 51, alin. (3^3) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 79. din
(33)Prin excepţie de la prevederile alin. (32) şi în conformitate cu prevederile reglementărilor ANRE, solicitanţii pot asigura finanţarea lucrărilor de extindere a reţelei electrice de distribuţie, urmând ca, la finalizarea lucrărilor, operatorul de distribuţie să returneze suma cuvenită, într-o perioadă de timp stabilită, conform reglementărilor ANRE, luând în considerare prevederile alin. (31) şi (32).
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(34)Pentru cererile de racordare şi branşare ale solicitanţilor, operatorul de distribuţie are obligaţia ca, în conformitate cu reglementările ANRE, să elibereze solicitantului un aviz tehnic de racordare cuprinzând soluţia tehnică de racordare. Solicitantul are dreptul de a alege liber orice operator economic autorizat de către ANRE pentru proiectarea şi execuţia racordării şi/sau branşamentului. Pentru asigurarea calităţii
lucrărilor de execuţie şi punerea în funcţiune a racordului/branşamentului, solicitantul sau operatorul economic desemnat de solicitant pentru proiectare/execuţie are obligaţia încheierii unui contract de racordare cu operatorul de distribuţie. Punerea în funcţiune a racordului/branşamentului şi montarea aparatelor/echipamentelor de măsură se va realiza în termenele şi condiţiile prevăzute de reglementările ANRE.
(la data 31-Dec-2021 Art. 51, alin. (3^4) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 79. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 25-Jul-2022 Art. 51, alin. (3^5) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 10. din Legea
(35)În cazul clienţilor casnici, al persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor individuale, al întreprinderilor familiale şi al instituţiilor publice care se racordează la reţeaua de joasă tensiune, operatorul de distribuţie va rambursa solicitantului, într-un termen de 5 ani, contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului, până la o valoare medie a unui branşament, stabilită conform unei metodologii aprobate de ANRE. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuţie de la momentul punerii în funcţiune, prin efectul prezentei legi, la valoarea rambursată clientului casnic, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice. Aceste active sunt recunoscute de către ANRE ca parte din baza de active reglementate în cazul în care rambursarea integrală se realizează până la sfârşitul lunii în care se face punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare. În valoarea medie a branşamentului nu se includ costurile cu refacerea infrastructurii edilitare. Recuperarea costurilor privind racordarea clienţilor casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice, inclusiv proiectarea, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie, în conformitate cu reglementările ANRE.
248/2022 )
(la data 25-Jul-2022 Art. 51, alin. (3^6) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 11. din Legea
(36)În cazul clienţilor noncasnici, cu excepţia persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare a racordului/branşamentului, realizate conform alin. (34), se suportă integral de către aceştia. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare nu intră în patrimoniul operatorului de distribuţie. Acestea se cedează doar spre exploatare operatorului de distribuţie.
248/2022 )
2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciului public de distribuţie, când soluţia de racordare prevede acelaşi nivel de tensiune în punctul de delimitare şi în punctul de racordare a locului de consum. Pentru instalaţiile de racordare care depăşesc lungimea de 2.500 metri, finanţarea diferenţei de reţea cade în sarcina clientului final noncasnic. În cazul în care în zona amplasamentului locului de consum există doar reţea electrică cu nivel de tensiune diferit de cel din punctul de delimitare prevăzut în soluţia de racordare a locului de consum respectiv, operatorii de distribuţie concesionari au obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie doar a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciului public de distribuţie, iar finanţarea diferenţei de reţea ce depăşeşte lungimea de 2.500 metri se suportă de clientul final noncasnic. Contravaloarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare va fi recunoscută în tarif de către ANRE. Termenul de realizare a racordării este de maximum 120 de zile de la data obţinerii acordului/autorizaţiei pentru instalaţia de racordare. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuţie de la momentul punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare.
(la data 03-Jun-2023 Art. 51, alin. (3^6) din titlul I, capitolul IV completat de Art. 1, punctul 1. din Legea 158/2023 )
(la data 30-Jul-2020 Art. 51, alin. (5) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 38. din Legea 155/2020 )
(5)Localităţile care, din considerente tehnice sau economice, nu sunt conectate la SEN pot fi alimentate cu energie electrică prin sisteme electroenergetice izolate, cu luarea în considerare şi a resurselor regenerabile de energie disponibile la nivel local.
(la data 30-Jul-2020 Art. 51, alin. (6) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 38. din Legea 155/2020 )
(6)Preţul de vânzare a energiei electrice se stabileşte de către ANRE, pe baza costurilor justificate de operatorul economic care prestează serviciul, luând în considerare şi o cotă rezonabilă de profit.
(la data 01-Oct-2020 Art. 51, alin. (6) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din
Art. 52: Furnizarea energiei electrice
(la data 31-Dec-2021 Art. 52 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 81. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 53:
(4)Sunt interzise consumul şi furnizarea de energie electrică fără încheierea contractului de furnizare, cu excepţia situaţiilor reglementate în acest sens de către ANRE;
Furnizorul de ultimă instanţă
(la data 31-Dec-2021 Art. 53 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 82. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 54:
(5)În cazul schimbării furnizorului ca urmare a trecerii la furnizorul de ultimă instanţă în condiţiile prevăzute la alin. (2), operatorul reţelei la care este racordat locul de consum va asigura continuitatea în alimentarea cu energie electrică a acestuia, iar energia electrică şi serviciile aferente furnizării în aceste condiţii vor fi suportate prin intermediul furnizorului de ultimă instanţă.
Serviciul universal
şi aprobat de către ANRE.
(2)Furnizorii de energie electrică care au încheiate contracte în piaţa concurenţială cu clienţi casnici au obligaţia de a publica, conform reglementărilor ANRE, oferte de serviciu universal şi de a încheia contracte de furnizare a energiei electrice în cazul în care primesc o solicitare în acest sens de la un client care are dreptul la serviciul universal.
(la data 31-Dec-2021 Art. 54 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 83. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 55 din titlul I, capitolul IV abrogat de Art. I, punctul 84. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 56 din titlul I, capitolul IV abrogat de Art. I, punctul 84. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 57: Obligaţiile furnizorului
(la data 04-Oct-2014 Art. 57, alin. (1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 27. din Legea 127/2014 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 57, alin. (1^1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 85. din
(11)Furnizorul este obligat să înfiinţeze puncte unice de contact, fizice sau virtuale, care să asigure clienţilor finali modalităţi adecvate de informare cu privire la drepturile acestora, la legislaţia în vigoare, la căile de soluţionare a litigiilor în cazul unor cereri, plângeri, sesizări, reclamaţii sau contestaţii. Punctele unice de contact pot face parte din punctele de informare generală a clienţilor finali şi oferă clienţilor finali informaţii în mod gratuit.
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(21)Furnizorul trebuie să ofere clienţilor finali opţiunea de a primi/accesa electronic facturi şi informaţii de facturare, precum şi modalităţi flexibile de efectuare a plăţilor propriu-zise ale facturilor. (la data 31-Dec-2021 Art. 57, alin. (2) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 86. din Ordonanta
urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 57, alin. (5) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 87. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(5)Furnizorul pune la dispoziţia clienţilor datele privind consumul într-un format uşor de înţeles şi armonizat la nivel naţional, conform reglementărilor emise de ANRE.
(la data 31-Dec-2021 Art. 57, alin. (6) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 87. din Ordonanta
(6)Furnizorul are obligaţia să achiziţioneze energie electrică astfel încât să asigure acoperirea consumului clienţilor săi.
urgenta 143/2021 )
(la data 29-Mar-2024 Art. 57, alin. (6^1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. III, punctul 4. din
(61)Furnizorul are obligaţia de a-şi asigura cel puţin 50% din energia electrică necesară acoperirii consumului clienţilor finali din portofoliu din producţie proprie sau prin achiziţie prin contracte la termen pe pieţele de energie electrică, pe alte pieţe decât PZU, PI şi PE.
Ordonanta urgenta 32/2024 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 57, alin. (7) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 87. din Ordonanta
(7)Furnizorul este obligat ca în relaţia cu clientul final să nu utilizeze practici comerciale incorecte sau înşelătoare. În cazul utilizării unor practici incorecte sau înşelătoare în relaţia cu clienţii noncasnici ANRE este autoritatea competentă pentru constatarea şi sancţionarea faptelor contravenţionale. În vederea punerii în aplicare a dispoziţiilor prezentului alineat, ANRE se raportează la dispoziţiile art. 1-9 şi anexei nr.
1 din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 899 din 28 decembrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare.
urgenta 143/2021 )
prezinte oferte- tip cel puţin pentru clienţii prevăzuţi la alin. (11).
încheierea sau de confirmarea contractului.
(la data 31-Dec-2021 Art. 57, alin. (7) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 88. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 58: Obligaţia de contractare
(la data 31-Dec-2021 Art. 58, alin. (1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 89. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 19-Jul-2018 Art. 58, alin. (1) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 4. din Legea
(11)Furnizorul nu are dreptul de a denunţa unilateral contractele de furnizare de energie electrică încheiate cu clienţii finali.
(1)Furnizorul are obligaţia să răspundă în scris la o solicitare de transmitere a unei oferte de furnizare la termenele prevăzute în standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare aprobat de ANRE. În cazul transmiterii unei oferte, aceasta va conţine, într-o manieră vizibilă şi într-un limbaj simplu şi concis, un rezumat al condiţiilor contractuale cheie, inclusiv, dar fără a se limita la informaţii cu privire la preţul de furnizare, termenii de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare.
167/2018 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 58, alin. (1^1) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 90. din
(12)În cazul în care contractele de furnizare sunt încheiate prin intermediari, informaţiile referitoare la aspectele prevăzute la alin. (2) vor fi furnizate clienţilor finali înainte de încheierea contractului.
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 04-Oct-2014 Art. 58, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 30. din Legea 127/2014 )
h)informaţii privind drepturile clienţilor, inclusiv privind soluţionarea plângerilor şi toate informaţiile prevăzute la lit. a)-g), comunicate în mod clar în facturi sau pe paginile de internet ale operatorilor din sectorul energiei electrice.
(la data 31-Dec-2021 Art. 58, alin. (3) din titlul I, capitolul IV abrogat de Art. I, punctul 91. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(4)Furnizorul este îndreptăţit să rezilieze contractul în următoarele cazuri:
(la data 31-Dec-2021 Art. 58, alin. (5) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 92. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(5)Furnizorul este îndreptăţit să solicite unui client final constituirea de garanţii financiare pentru o perioadă de consum echivalent de maximum un an în cazul constatării, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acţiuni menite să denatureze în orice fel indicaţiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă energia electrică prin ocolirea echipamentelor de măsurare.
Art. 59: Plata energiei furnizate
În conformitate cu prevederile contractului, clientul final este obligat să plătească contravaloarea energiei electrice consumate la preţul şi în condiţiile prevăzute în contractul de furnizare a energiei electrice.
Art. 591
special în cazul în care facturile nu sunt bazate pe consumul real.
(la data 31-Dec-2021 Art. 59 din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 93. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(4)Furnizorul trebuie să includă în factura emisă clientului final cel puţin informaţiile stabilite de către ANRE
în conformitate cu prevederile anexei I din Directiva (UE) 2019/944.
Art. 60: Răspunderea furnizorului
contractul de furnizare.
Art. 61: Obligaţiile clientului final de energie electrică
(la data 10-Jun-2015 Art. 61, alin. (7) din titlul I, capitolul IV a se vedea referinte de aplicare din Procedura din 2015 )
(la data 25-Jul-2022 Art. 61, alin. (8) din titlul I, capitolul IV abrogat de Art. I, punctul 13. din Legea 248/2022 )
(9)În vederea emiterii facturilor de regularizare conform prevederilor art. 57 alin. (15), clientul final casnic
are obligaţia de a permite accesul reprezentantului operatorului de distribuţie la grupul de măsurare.
(la data 31-Dec-2021 Art. 61, alin. (7) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 94. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 62: Drepturile clientului final de energie electrică
(1)Clienţii finali de energie electrică au următoarele drepturi:
prevederile contractului de furnizare;
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera A. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 95. din
a1)să participe inclusiv acei clienţi finali care oferă consum dispecerizabil prin agregare, pe toate pieţele de energie electrică, alături de producători, într-un mod nediscriminatoriu;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera F. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 96. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera G. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 97. din
g)să achiziţioneze energia electrică de la un furnizor de energie, indiferent de statul membru în care este înregistrat furnizorul, cu condiţia să respecte normele aplicabile de comercializare şi de echilibrare stabilite pe teritoriul României;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera H. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 97. din
h)să îşi schimbe furnizorul sau participantul la piaţă implicat în agregare, cu respectarea condiţiilor/clauzelor contractuale, în termen de maximum 21 de zile de la iniţierea acesteia, iar nu mai târziu de anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului se va realiza în 24 de ore şi în orice zi lucrătoare, conform unei proceduri aprobate de ANRE;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
h1)să li se notifice în mod corespunzător orice intenţie de modificare a condiţiilor/clauzelor contractuale şi să fie informaţi, în momentul notificării, cu privire la dreptul de a înceta contractul în cazul în care nu acceptă noile condiţii contractuale sau modificări ale preţului de furnizare notificate de către furnizor. Furnizorul şi, după caz, alţi operatori economici care au dreptul să încheie contracte bilaterale cu clienţii finali notifică clienţilor orice modificare a tarifelor/preţurilor, în mod direct şi în timp util, cu cel puţin treizeci de zile înainte de intrarea în vigoare a ajustării. În cazul în care contractul prevede o modificare viitoare a produsului sau a preţului ori o reducere, acest lucru se indică pe factură, împreună cu data de la care are loc modificarea;
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera H^1. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 97. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
h2)să denunţe orice contract în cazul în care nu acceptă noile condiţii/clauze notificate de către furnizorul de energie electrică;
h3)să primească informaţii transparente privind preţurile şi tarifele practicate, precum şi privind condiţiile/clauzele contractuale referitoare la accesul la serviciile oferite şi prestarea acestora de către operatorii economici din domeniul energiei electrice;
h4)să primească toate datele pertinente privind consumul în mod nediscriminatoriu în ceea ce priveşte
costurile, eforturile sau timpul necesare pentru furnizarea acestor date;
h5)să beneficieze de mai multe modalităţi de plată, care nu discriminează în mod nejustificat între clienţi. Sistemele de plată anticipată trebuie să fie echitabile şi să reflecte în mod adecvat consumul probabil. În cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare. Orice diferenţă în ceea ce priveşte clauzele şi condiţiile trebuie să reflecte costurile pentru furnizor ale diferitelor sisteme de plată. Condiţiile generale trebuie să fie echitabile şi transparente, prezentate într-un limbaj clar şi uşor de înţeles, şi să nu includă bariere necontractuale în calea exercitării drepturilor clienţilor, ca de exemplu, dar fără a se limita la documentaţia contractuală excesivă. Clienţii sunt protejaţi împotriva metodelor de vânzare incorecte sau înşelătoare;
(la data 30-Jul-2020 Art. 62, alin. (1), litera H^5. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 40. din
Legea 155/2020 )
h6)să beneficieze de proceduri transparente, simple şi ieftine de soluţionare a plângerilor. Clienţii au dreptul la un standard ridicat de furnizare a serviciilor şi de soluţionare a plângerilor de către furnizorul şi, după caz, operatorii licenţiaţi care încheie contracte cu clienţii finali de energie electrică. Soluţionarea extrajudiciară a litigiilor prevede rezolvarea corectă şi promptă a litigiilor în termen de 90 de zile şi un sistem de rambursare şi/sau compensare a sumelor reale datorate, în conformitate cu principiile enunţate în Recomandarea 98/257/CE a Comisiei din 30 martie 1998 privind principiile aplicabile organismelor responsabile pentru soluţionarea extrajudiciară a diferendelor cu consumatorii; aceste proceduri se
elaborează cu respectarea unei proceduri-cadru emise de ANRE;
h7)să fie informaţi cu privire la drepturile de care dispun în materie de servicii universale, atunci când au acces la aceste servicii, în temeiul dispoziţiilor prezentei legi;
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera H^8. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 98. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 04-Oct-2014 Art. 62, alin. (1), litera H. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 32. din
h8)să deţină datele privind consumul propriu şi să poată acorda acces la datele de măsurare, prin înţelegere explicită şi în mod gratuit, oricărui furnizor licenţiat/agregator. Operatorii de reţea sunt obligaţi să furnizeze aceste date furnizorului sau agregatorului în cauză. Formatul de prezentare a datelor şi procedura de acces al furnizorilor, al agregatorilor şi al consumatorilor la aceste date sunt reglementate de ANRE. Nu se pot percepe costuri suplimentare în sarcina clienţilor pentru acest serviciu;
h9)să fie informaţi corespunzător cu privire la consumul real de energie electrică şi la costurile reale, suficient de frecvent, astfel încât aceştia să aibă posibilitatea să îşi regularizeze propriul consum de energie electrică. Informaţiile respective sunt comunicate la intervale de timp corespunzătoare, ţinându-se seama de capacitatea echipamentelor de măsurare ale clientului şi de produsul energetic în cauză. Furnizorul acordă astfel de facilităţi luând în considerare în mod corespunzător raportul eficienţă-cost al acestor măsuri. Nu se pot percepe costuri suplimentare în sarcina consumatorilor pentru acest serviciu;
h10)să primească un decont final de regularizare a tuturor obligaţiilor de plată, în termen de maximum 42 de zile de la schimbarea furnizorului.
Legea 127/2014 )
h11)să participe în cadrul unui sistem de schimbare colectivă a furnizorului;
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera H^10. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 99. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera I. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 100. din
i)să cumpere energie electrică de la un furnizor la alegere şi să încheie la alegere contracte cu unul sau mai mulţi furnizori de energie în acelaşi timp, pentru un singur loc de consum, cu condiţia de a se stabili punctele necesare de conectare şi de măsurare;
Ordonanta urgenta 143/2021 )
i1)să încheie contracte de energie electrică la preţuri dinamice, cu cel puţin un furnizor şi cu oricare furnizor
care are peste 200.000 de clienţi finali, cu condiţia să aibă un sistem de contorizare inteligentă;
i2)să primească informaţii despre avantajele, costurile şi riscurile unor astfel de contracte de energie electrică la preţuri dinamice, inclusiv cu privire la necesitatea de a avea un sistem de contorizare inteligentă; (la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera I. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 101. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
j)să supună soluţionării ANRE divergenţele rezultate din derularea contractelor încheiate în sectorul energiei electrice, inclusiv litigiile dintre participanţii la piaţă implicaţi în agregare şi alţi participanţi la piaţă, precum şi cele rezultate din responsabilitatea pentru dezechilibre, în baza unor proceduri elaborate de
ANRE;
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera J. din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 102. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (1), litera L. din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 103. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (3) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 104. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(4)Clienţii casnici au dreptul să primească informaţii adecvate cu privire la alternativele de întrerupere a livrărilor de energie electrică cu suficient timp înainte de data prevăzută a întreruperii. Aceste măsuri alternative pot să privească surse de sprijin pentru evitarea întreruperii, sisteme de plată anticipată, audituri energetice, servicii de consultanţă în domeniul energiei, planuri alternative de plată, consiliere pentru gestionarea datoriilor sau moratorii privind întreruperea şi nu constituie un cost suplimentar pentru clienţii
(3)Procedura prevăzută la alin. (1) lit. h) stabileşte în principal etapele procesului de schimbare a furnizorului, datele ce pot fi solicitate de clientul final sau de noul furnizor în procesul de schimbare, obligativitatea operatorilor de sistem de furnizare a respectivelor date astfel încât să garanteze unui client care doreşte să schimbe furnizorul, cu respectarea condiţiilor contractuale, că această schimbare se poate realiza în termen de maximum 3 săptămâni de la iniţierea acesteia;
care se confruntă cu riscul întreruperii.
pierderile economice directe revine furnizorului sau participantului la piaţă implicat în agregare, iar respectarea de către furnizori sau participanţii la piaţă implicaţi în agregare a principiilor de stabilire a comisioanelor prevăzute prin prezentul alineat este monitorizată de ANRE.
(la data 31-Dec-2021 Art. 62, alin. (3) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 105. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 29-Dec-2018 Art. 63, alin. (3) din titlul I, capitolul IV abrogat de Art. 61, punctul 6. din capitolul III din Ordonanta urgenta 114/2018 )
Art. 63: Clienţi activi
(3)Clienţii activi au responsabilitatea din punct de vedere financiar pentru dezechilibrele pe care le produc în SEN; în acest sens, aceştia sunt părţi responsabile cu echilibrarea sau deleagă responsabilitatea lor în materie de echilibrare.
(la data 31-Dec-2021 Art. 63 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 106. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 631: Comunităţi de energie ale cetăţenilor
(7)Comunităţile de energie ale cetăţenilor pot gestiona în mod autonom reţelele de distribuţie situate în zona lor de consum, denumite în continuare «reţele comunitare», în conformitate cu reglementările emise de ANRE.
(5)ANRE supraveghează părţile responsabile cu gestionarea datelor, pentru a asigura conformitatea, este responsabilă de stabilirea tarifelor relevante pentru accesul la date de către părţile eligibile şi se asigură că orice tarife impuse de entităţile reglementate care furnizează servicii de date sunt rezonabile şi justificate în mod corespunzător.
(la data 31-Dec-2021 Art. 63 din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 107. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 64: Protecţia consumatorului vulnerabil
vulnerabili în situaţii de criză de energie.
sociale.
(la data 31-Dec-2021 Art. 64 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 108. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 65: Măsurarea energiei electrice
(la data 31-Dec-2021 Art. 65, alin. (1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 109. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(1)Energia electrică furnizată clienţilor finali pe piaţa de energie electrică şi energia electrică produsă în instalaţiile utilizatorilor se măsoară de către operatorii de măsurare, prin grupuri de măsurare, conform codului de măsurare elaborat de ANRE.
d)clienţii finali de energie electrică.
(la data 31-Dec-2021 Art. 65, alin. (2) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 110. din
(21)În cazurile în care, prin reglementări ANRE, se stabileşte măsurarea în instalaţiile utilizatorilor, a energiei electrice produse de aceştia, grupurile de măsurare a energiei electrice produse se asigură de către operatorii la reţelele cărora sunt racordate instalaţiile de utilizare respective.
Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 65, alin. (4) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 111. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(4)Operatorul de transport şi de sistem, respectiv operatorii de distribuţie au obligaţia de a presta serviciul de măsurare a energiei electrice pentru utilizatorii reţelelor electrice respective, respectiv, în cazurile prevăzute în reglementările ANRE, serviciul de măsurare în instalaţiile utilizatorilor a energiei electrice produse de aceştia.
(8)Sistemul pauşal poate fi utilizat la stabilirea prejudiciului în cazurile de suspiciune de sustragere de energie electrică, exclusiv ca mod de calcul în speţele deduse soluţionării instanţelor judecătoreşti; durata pentru care se aplică este cea stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
(la data 30-Jul-2020 Art. 65, alin. (5) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 41. din Legea 155/2020 )
Art. 66:
Sisteme de măsurare inteligentă
(la data 06-Dec-2022 Art. 66, alin. (3), litera B. din titlul I, capitolul IV completat de Art. 34, punctul 3. din capitolul II din Ordonanta urgenta 163/2022 )
c)clienţii finali prevăzuţi la lit. a) şi b) au obligaţia să contribuie, în mod transparent şi nediscriminatoriu, la costurile asociate introducerii sistemelor de măsurare inteligentă.
4)Implementarea sistemelor prevăzute la alin. (2) se aprobă în cadrul planurilor anuale de investiţii ale ( o a a peratorilor de distribuţie. ANRE poate aproba devansarea aplicării prevederilor alin. (3) în condiţiile unor nalize cost-beneficiu ce demonstrează existenţa avantajelor şt la nivelul consumatorilor, iar alegerea cestei soluţii este mai avantajoasă decât cea a instalării contoarelor clasice. |
(la data 19-Jul-2018 Art. 66 din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 5. din Legea 167/2018 ) |
(9)Dispoziţiile privind sistemele de măsurare inteligentă se aplică instalaţiilor viitoare şi instalaţiilor care înlocuiesc contoarele inteligente mai vechi, aşa cum sunt prevăzute în metodologia ANRE. (la data 31-Dec-2021 Art. 66, alin. (4) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 112. din
Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 661: Contoare convenţionale
Art. 662: Contractul de agregare. Consumul dispecerizabil prin agregare
(la data 31-Dec-2021 Art. 66 din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 113. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
CAPITOLUL V: Promovarea energiei electrice produse din resurse regenerabile de energie şi în cogenerare de înaltă eficienţă
Art. 67: Definirea surselor regenerabile de energie
În condiţiile prezentului titlu, se definesc ca surse regenerabile de energie:
r)energia conţinută în produse secundare gazoase, obţinute prin fermentare din materii reziduale organice, formând categoria de combustibil gazos, denumită biogaz;
(la data 31-Dec-2021 Art. 67, litera J. din titlul I, capitolul V abrogat de Art. I, punctul 114. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 67, litera K. din titlul I, capitolul V modificat de Art. I, punctul 115. din Ordonanta
k)energia termică prezentă în mod natural şi energia acumulată în mediu în zone determinate, care poate fi stocată în aerul înconjurător, cu excepţia aerului evacuat, sau în apele de suprafaţă ori reziduale, denumită energie ambientală;
urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 67, litera L. din titlul I, capitolul V abrogat de Art. I, punctul 116. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
Art. 68: Tehnologii de cogenerare
În condiţiile prezentului titlu, se definesc următoarele tehnologii de cogenerare cu:
Art. 69: Cogenerarea de înaltă eficienţă
În scopul promovării producerii energiei electrice în cogenerare se defineşte cogenerarea de înaltă eficienţă ca fiind procesul de producere combinată a energiei electrice şi termice, care îndeplineşte următoarele criterii:
(ii)realizarea unei economii de energie primară de cel puţin 10% faţă de valorile de referinţă ale producerii separate ale aceloraşi cantităţi de energie electrică şi termică;
(la data 31-Dec-2021 Art. 70 din titlul I, capitolul V modificat de Art. I, punctul 117. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
ANRE stabileşte regulile tehnice şi comerciale pentru dispecerizarea prioritară a energiei electrice produse din surse regenerabile de energie şi în cogenerare de înaltă eficienţă, în conformitate cu prevederile art. 12 din Regulamentul (UE) 2019/943, în măsura în care nu este afectat nivelul de siguranţă a SEN, respectiv pentru preluarea energiei electrice produse în centralele de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie acreditate pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi instituit prin Legea nr. 220/2008 având în vedere prevederile art. 27 alin. (3).
Art. 71: Criterii de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile şi în cogenerare de înaltă eficienţă
următoarele:
(la data 11-Nov-2016 Art. 71, alin. (1), litera D. din titlul I, capitolul V modificat de Art. 1, punctul 8. din
d)promovarea utilizării surselor regenerabile de energie în cel mai eficient mod, astfel încât să se obţină cel mai mic preţ la consumatorul final.
Legea 203/2016 )
Art. 73: Garanţiile de origine
Certificarea energiei electrice produse din surse regenerabile şi în cogenerare de înaltă eficienţă se atestă prin intermediul garanţiilor de origine emise de autoritatea competentă.
Art. 731: Prosumatorul
(la data 25-Jul-2022 Art. 73^1, alin. (7) din titlul I, capitolul V modificat de Art. I, punctul 14. din Legea 248/2022 )
(8)Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, prevăzuţi la alin. (1) şi (4) sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi pentru excedentul
(7)Prosumatorii, persoane fizice, juridice şi autorităţi ale administraţiei publice locale care deţin centrale electrice ce produc energie din surse regenerabile, prevăzuţi la alin. (1), precum şi persoanele fizice sau juridice care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile sunt exceptaţi de la obligaţia de achiziţie anuală şi trimestrială de certificate verzi prevăzută la art. 8 alin. (2) şi (21) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi utilizată la locul de producere pentru consumul final propriu.
vândut furnizorilor, conform alin. (3).
(9)Compensarea cantitativă a prosumatorilor cu instalaţii cu o putere de până în 200 kW va fi acordată până la data de 31 decembrie 2030, în contextul măsurilor şi acţiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2030 precizate în Planul Naţional Energie şi Schimbări Climatice, conform unei metodologii ANRE, iar după această perioadă prosumatorii respectivi pot vinde energia electrică produsă în condiţiile prevăzute la alin. (3), lit. a) pentru prosumatorii cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.
(la data 06-Dec-2022 Art. 73^1, alin. (9^1) din titlul I, capitolul V abrogat de Art. 34, punctul 4. din capitolul II din Ordonanta urgenta 163/2022 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 73 din titlul I, capitolul V completat de Art. I, punctul 118. din Ordonanta urgenta
(10)ANRE monitorizează dezvoltarea şi funcţionarea prosumatorilor, întocmeşte şi face public anual pe
site-ul propriu, până la data de 1 iunie, un raport privind prosumatorii.
143/2021 )
Art. 74: Aplicarea schemelor de sprijin
Aplicarea schemelor de sprijin pentru promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie electrică şi în cogenerare de înaltă eficienţă se face după autorizarea acestora de către Comisia Europeană, în condiţiile legii.
CAPITOLUL VI: Preţuri şi tarife
(la data 20-Aug-2013 Art. 75, alin. (2) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 60/2013 )
Art. 75: Tipurile de preţuri şi tarife
(1)Pentru activităţile desfăşurate în sectorul energiei electrice se aplică următoarele preţuri şi tarife:
(2)Pentru tranzacţiile de vânzare/cumpărare de energie electrică şi serviciile de sistem asociate se aplică preţuri negociate între părţi sau stabilite prin mecanisme concurenţiale de piaţă.
(la data 31-Dec-2021 Art. 75 din titlul I, capitolul VI modificat de Art. I, punctul 119. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 01-Jan-2018 Art. 76 din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 98/2017 ) (la data 01-Jan-2015 Art. 76 din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din Metodologie din 2014 )
(la data 28-Nov-2013 Art. 76 din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din Metodologie din 2013 )
(la data 12-Sep-2013 Art. 76, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din
Metodologie din 2013 )
(la data 01-Dec-2013 Art. 76, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din
Metodologie din 2013 )
(la data 16-Dec-2013 Art. 76, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din
Metodologie din 2013 )
(la data 01-Aug-2014 Art. 76, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din
Metodologie din 2014 )
(la data 05-Nov-2014 Art. 76, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din
Metodologie din 2014 )
(la data 01-Dec-2014 Art. 76, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 114/2014 )
(la data 21-Apr-2015 Art. 76, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 15/2015 )
(la data 01-Oct-2019 Art. 76, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din
Metodologie din 2019 )
(la data 01-Jan-2020 Art. 76, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 206/2019 )
Art. 76:
Metodologiile de reglementare a preţurilor şi tarifelor
(la data 10-Jun-2022 Art. 76 din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din Metodologie din 2022 )
(1)Preţurile şi tarifele reglementate pentru activităţile de transport şi distribuţie a energiei electrice şi pentru energia termică produsă în centrale de cogenerare se stabilesc pe baza metodologiilor aprobate şi publicate de ANRE. În calculul acestora vor fi luate în considerare costurile justificate ale activităţilor respective, cheltuielile pentru dezvoltare şi protecţia mediului, precum şi o cotă rezonabilă de profit.
(la data 31-Dec-2021 Art. 76 din titlul I, capitolul VI modificat de Art. I, punctul 120. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(3)Pentru a spori transparenţa pe piaţă şi a oferi tuturor părţilor interesate toate informaţiile privind tarifele de transport şi de distribuţie, ANRE publică costurile subiacente utilizate la calcularea tarifelor de reţea relevante, asigurând confidenţialitatea informaţiilor sensibile.
(la data 31-Dec-2021 Art. 77 din titlul I, capitolul VI abrogat de Art. I, punctul 121. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 31-Dec-2021 Art. 78 din titlul I, capitolul VI abrogat de Art. I, punctul 121. din Ordonanta urgenta 143/2021 )
(la data 01-Jan-2016 Art. 79, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 176/2015 )
(la data 01-Jul-2016 Art. 79, alin. (3) din titlul I, capitolul VI a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 27/2016 )