pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei
şi modificarea OUG nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023,precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei
(la data 11-Jul-2023 actul a fost promulgata de Decretul 983/2023 )
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 153 din 11 noiembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1091 din 11 noiembrie 2022, cu următoarele modificări şi completări:
„- La articolul 1, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (81), cu următorul cuprins:
«(81) În cazul clienţilor noncasnici care nu pot beneficia de prevederile alin. (2) lit. b) în funcţie de consumul anului 2021, dar al căror consum înregistrat în anul 2022 se încadrează în consumul prevăzut la alin. (2) lit. b), furnizorii emit în semestrul II al anului 2023 facturi de regularizare a consumului facturat anterior aferent anului 2022, utilizând preţul maxim prevăzut la alin. (2) lit. b).»
«(4) Pentru clienţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2), preţul final facturat de către fiecare furnizor de energie electrică/gaze naturale este valoarea minimă dintre:
«Art. 5
(1) În perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, pentru clienţii finali de gaze naturale şi energie electrică, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2), preţul final facturat se stabileşte de către fiecare furnizor ca sumă a următoarelor componente, după caz:
«Art. 6
(1) Componenta de achiziţie se calculează de către fiecare furnizor pentru fiecare lună, denumită luna n, din perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi va include:
constituie contravenţie, se constată şi se sancţionează de către ANRE cu amendă contravenţională de la 1% la 5% din cifra de afaceri anuală din anul financiar anterior sancţionării corespunzătoare activităţii licenţiate.”
„(2) Mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică prevăzut în anexa nr. 11 nu se aplică operatorilor economici, producători de energie electrică din surse regenerabile de energie, pentru următoarele tehnologii şi puteri instalate:
precum şi capacităţilor de producere a energiei electrice intrate în funcţiune după data de 1 aprilie 2022, precum şi producătorilor cu capacităţi de producere de energie electrică şi termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET, cât şi producătorilor de energie electrică pe bază de huilă.”
„51. La anexa nr. 6 articolul 5, definiţia «Cheltuieli lunare» se modifică şi va avea următorul cuprins:
………………………….. |
…………………………………………………. |
«Cheltuieli lunare – Chel (lei): |
a)cheltuielile cu dezechilibrele, în procent de maximum 5% din valoarea energiei electrice cu livrare fizică din producţia proprie;
b)cheltuieli în baza contractelor cu instrumente financiare derivate din domeniul energiei (hedging);
c)cheltuielile cu certificatele de CO2 aferente energiei electrice produse şi vândute în alte condiţii decât prin mecanismul prevăzut în anexa nr. 11.
Nu se includ cheltuielile efective de producţie pentru obţinerea unui MWh de energie electrică.» |
„
se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) OPCOM, în calitate de achizitor unic, cumpără energia electrică de la producătorii prevăzuţi la art. 3 alin. (1) şi vinde energia electrică achiziţionată furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică concesionari, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al reţelelor exploatate de aceştia.”
„Art. 9
Mecanismul anual de achiziţie centralizată se desfăşoară după cum urmează:”
„f) în situaţia în care există o reducere de disponibilitate pe o perioadă mai mare de o lună calendaristică notificată de producător şi aprobată de către Transelectrica, prognoza de energie electrică livrată anual în reţea, validată de către Transelectrica şi aprobată de către ANRE, se reduce cu valoarea scăderii de disponibilitate.”
„Art. 12
Prin excepţie de la prevederile art. 9 şi 11, pentru luna ianuarie se vor considera cantităţile de energie electrică prevăzute la art. 7 alin. (3) pentru consum, respectiv art. 5 alin. (4) pentru producţie. Acestea constituie obligaţii ferme ale producătorilor de energie electrică şi ale operatorilor economici prevăzuţi la art. 2 alin. (2) şi se repartizează uniform pe toate intervalele de decontare din luna respectivă.”
„(2) Dacă în situaţiile excepţionale prevăzute la art. 8 alin. (2) sau art. 9 lit. f) sunt generate costuri suplimentare pentru OPCOM, acestea vor fi incluse în tarifele percepute de OPCOM pentru organizarea mecanismului de achiziţie centralizată de energie electrică.”
«Art. VI
Valoarea maximă a preţului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 900 lei/MWh.»”
-****-
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR, ALFRED-ROBERT SIMONIS PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE-IONEL CIUCĂ
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 634 din data de 11 iulie 2023
Legea nr. 357 din 13 decembrie 2022
Legea nr. 123 din 10 iulie 2012 energiei electrice şi a gazelor naturale
Beneficii Sigure: Cum să Accesezi Subvenții Guvernamentale pentru Energie Eoliană
Sfaturi pentru Amplasarea Turbinei Eoliene: Ghidul esențial pentru o eficiență maximă
Recomandări Pentru Alegerea Turbinei Eoliene Potrivite: Ghidul Esențial